Medemblik Actueel.

Jacht onbestuurbaar in stormachtig weer

Jacht onbestuurbaar in stormachtig weer
Reddingboot ’t Span sleept het zeiljacht richting werkhaven de Oude Zeug

Jacht onbestuurbaar in stormachtig weer

Medemblik – Op een stormachtige zondagmiddag, regen bij windkracht 6 à 7, worden de reddingboten van KNRM station Medemblik opgeroepen voor een jacht in problemen door een touw in de schroef.

Door de bemanning van het zeiljacht is een positie doorgegeven en de reddingbotenBernardine uit Medemblik en ’t Span uit Andijk zetten bij het verlaten van de haven direct koers richting deze positie. Reddingboot Bernardine komt hier als eerste ter plaatse, maar er wordt geen jacht aangetroffen. Gelukkig is er nog communicatie met het zeiljacht en kan de positie opnieuw worden opgegeven.  Aangezien de coördinaten van deze nieuwe positie op het land liggen en er vervolgens nog een aantal malen een positie wordt doorgegeven wordt de bemanning gevraagd of er in de omgeving bijzonderheden zijn te zien. Als antwoord daarop geeft de bemanning van het jacht aan onderweg te zijn van Stavoren naar Enkhuizen en men denkt ten oosten van de dijk bij Enkhuizen te liggen. Tevens ziet de bemanning 4 windmolens wat er dan weer op zou duiden dat het jacht in de buurt van Medemblik ligt. Ook de eerder opgegeven coördinaten wijzen daarop.

Omdat het zoekgebied door deze aanwijzing opeens een stuk groter wordt, worden ook de reddingboten Watersport en Rien Verloop uit Enkhuizen gealarmeerd. De reddingboten van Medemblik en Andijk gaan eerst zoeken in het gebied tussen Andijk en Oude Zeug.

Gelukkig wordt het jacht hier na kort zoeken toch gevonden tussen de sport C boei en de loggerton, ca 3,5 mijl ten noordoosten van Medemblik. Het gehuurde zeiljacht blijkt een touw in de schroef te hebben gekregen waardoor het volledig onbestuurbaar is geworden. Eén van de vier opvarenden is  licht zeeziek geworden, maar geeft aan daar geen ernstige hinder van te ondervinden.

Het zeiljacht wordt op sleep genomen door reddingboot ’t Span, reddingbootBernardine blijft standby. Gezien de stevige zuidoosten wind wordt besloten het jacht naar de dichtbij gelegen werkhaven de Oude Zeug te brengen en daar af te meren. De zieke opvarende wordt naar huis gebracht door een niet meevarend bemanningslid, welke richting de Oude Zeug was gereden.

Beide reddingboten keren na het opnemen van de gegevens weer terug naar hun thuishavens.

Reageren via facebook