11.6 C
Medemblik
15 juli 2020 07:42
Medemblik Actueel.

Gemeenteraad Medemblik besluit tot verhoging rioolheffing, VVD boos

Gemeenteraad Medemblik besluit tot verhoging rioolheffing, VVD boos

Gemeenteraad Medemblik besluit tot verhoging rioolheffing, VVD boos

Medemblik – Het is een feit: de rioolheffing zal de komende jaren, naast inflatieverhogingen, 3 keer met € 9,50 worden verhoogd (in totaal € 28,50). Dat heeft de meerderheid van de gemeenteraad in de vergadering van 10 oktober j.l. besloten na het aannemen van een CDA-voorstel.

Spaarpot

Weliswaar zit er nu te weinig geld in de spaarpot voor vervanging en onderhoud, maar het is jammer dat de meeste partijen de rekening bij de burgers en bedrijven leggen door te kiezen voor belastingverhoging en het halen van geld uit de algemene reserve. De VVD had liever gezien dat er gekozen wordt voor goedkoper inkopen, het inzetten van de renteopbrengst en nieuwe innovatieve technieken die de levensduur van het riool verlengen. Dan zou een verhoging van de rioolheffing niet nodig zijn.

Helaas kon ons voorstel hiervoor slechts op steun van AB, OWP en PWF/GL rekenen. Jammer is dat de andere partijen tijdens het debat amper boodschap hadden aan de recente onderzoeken van de VNGVBP en de TU Delft die de VVD heeft aangedragen. Die onderzoeken tonen aan dat gemeenten veel te weinig gebruik maken van nieuwe technische mogelijkheden. In Koggenland durfde de de gemeenteraad vorige week wél die stap te zetten.

Één tarief

Er is helaas ook geen einde gekomen aan het oneerlijke model van de rioolheffing. Voor de derde keer heeft de VVD voorgesteld om het verschil tussen woningen en niet-woningen op te heffen en te kiezen voor één tarief. Nu wordt de heffing voor niet-woningen gebaseerd op de woz-waarde van het pand. Stel dat u een kleine ondernemer met een groot pand bent, bijvoorbeeld: een garagehouder, meubelwinkel, zzp’er met werkplaats, kleine supermarktondernemer, etc. In dat geval betaalt u soms tot 500 euro meer dan anderen, terwijl u het toilet minder gebruikt dan een gemiddeld gezin.

Natuurlijk belasten sommige bedrijven het riool meer dan gemiddeld, maar daarvoor betalen ze al zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing aan het Hoogheemraadschap. De VVD blijft het daarom oneerlijk vinden dat de gemeente ondernemers hiervoor ook extra blijft belasten en de waarde van het pand (wat niets met gebruik van het riool te maken heeft) als grondslag blijft gebruiken. Wij blijven strijden om dit aan te passen: als het vandaag niet lukt dan wellicht de volgende keer. Bent u ook een gedupeerde ondernemer, vereniging of instelling? Neem contact op met de VVD, samen staan we sterker.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?