13 C
Medemblik
27 september 2020 03:20
Medemblik Actueel.

Dag van de Duurzaamheid – wethouder Kasper Gutter leest voor

Dag van de Duurzaamheid – wethouder Kasper Gutter leest voor

Zwaagdijk – Dag van de Duurzaamheid heeft wethouder Kasper Gutter voorgelezen uit de verhalenbundel ‘Nog lang en gelukkig’ op de St. Jozefschool in Zwaagdijk-Oost. De toepasselijke titel van het verhaal dat hij in groep 5 (juf Mariëtte) en groep 6 (meester PIO) voorlas is: ‘Een pakketje zon´.

wethouder Kasper Gutter leerst voor
wethouder Kasper Gutter leerst voor

Overal in het land is er aandacht voor de Dag van de Duurzaamheid en wordt op basisscholen voorgelezen. Kasper Gutter: “Kinderen hebben het hart op de tong en zeggen lekker spontaan wat ze ervan vinden. Reden waarom ik graag voorlees.” Voordat hij met voorlezen begon, vertelde Kasper Gutter wat een wethouder doet; zo wisten de kinderen meteen wie de voorlezer was. Vervolgens legde hij uit wat duurzaamheid is (een opmerking uit de klas: ‘Dus eigenlijk is het recycling’) en stelde de vraag wie er thuis allemaal zonnepanelen hebben. Twee kinderen en de juf en de meester blijken thuis stroom uit zonne-energie op te wekken.

Zijn verhaal viel op de St. Jozefschool in goede aarde want men is goed bekend met duurzaamheid en het is een milieuvriendelijk gebouw. Zo is er zonwering aangebracht in de vorm van begroeiing, waardoor het zomers binnen minder warm wordt en er minder hoeft te worden gekoeld. Vanuit zonneboilers op het dak wordt het water verwarmd voor de douches. De buitengevel is onderhoudsarm (kunststof) waardoor op onderhoud wordt bespaard. Verder is tijdens de bouw het metselwerk van de oude school als puin onder de bestrating verwerkt. Dat bespaart zand en er hoefden minder vrachtauto’s te worden ingezet. Ook heeft het schoolgebouw energiezuinige lampen. Bij de gemeente staat duurzaamheid hoog op de agenda het programma ‘Duurzaam Medemblik’. Hiermee vraagt de gemeente aandacht voor de noodzaak om bewuster om te gaan met het energieverbruik.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?