Medemblik Actueel.

Algemeen

60 jaar geven en nemen in ‘het huis van loop an’

60 jaar geven en nemen in ‘het huis van loop an’

60 jaar geven en nemen in ‘het huis van loop an’

Wognum – Op 10-10-’53 trouwden ze. In Canada. Twee Hollandse jonge mensen die daar hun geluk gingen beproeven. Na 12 jaar keerden ze terug naar Wognum. Hun standplaats van waaruit ze nemen en geven, met de nadruk op dat laatste.

Riet Bleeker en Nick Kok ontmoetten elkaar tijdens het 1e deuntje van de Wognummer kermis in café Stam,. Na een verkeringstijd van ruim een jaar vertrok Nick naar Canada. Er was huizennood en weinig werk in Nederland. In een vliegtuig vol emigranten vloog hij in juni 1952 naar de andere kant van de wereld.

Liefde per brief

Een jaar van brieven schrijven volgde. ‘We konden alleen contact hebben per brief. Elke week en soms zelfs 2 x per week schreven we elkaar’, vertelt Riet.

Nick begon als farmer in New WestMinster vlakbij Vancouver. Riet kon pas in oktober 1953 volgen.

Geen dag heimwee

’Na 10 dagen boot en 5 dagen trein werd ik herenigd met mijn verloofde. Nog geen week later trouwden we. Nick had geregeld dat we een feestje konden vieren in het huis van kennissen. Ik kende er niemand. Ook Nick was een beetje een vreemde geworden. We hadden elkaar zolang niet gezien en gesproken. Toch heb ik geen dag heimwee gehad’, vertelt Riet openhartig.

Het huis van loop an

Na diverse baantjes kon Nick een eigen kapsalon beginnen.  Al in Nederland was hij kapper. Het bedrijf had succes en ook privé ging alles voor de wind. Ze kregen 4 kinderen en genoten van de schoonheid van Canada. In hun ruime woning boden ze onderdak aan immigranten. ‘We werden ’t huis van loop an.’

Noodlot

Het gezin had het er goed en Riet vond de vrijheid en weidsheid van het lang geweldig. Ze beleefde alles als een groot avontuur. Maar toen sloeg het noodlot toe. Hun 3e kind bleek te lijden aan een stofwisselingsziekte. Een Hollandse dokter adviseerde het gezin terug te keren naar Nederland om de juiste zorg te kunnen krijgen.

Veel geven

In 1964 keren ze terug naar Wognum. Nick vindt een baan bij Philips in Hoorn. Korte tijd later blijkt dat ook hun jongste zoon aan de stofwisselingsziekte lijdt.  Als Nick en Riet de zorg niet meer zelf kunnen dragen, gaan beide kinderen naar een internaat in Brabant. De broers overlijden op 31 en 41 jarige leeftijd.

Veel zorgen en verdriet. Veel geven.  ‘Het was soms erg zwaar, maar we kregen ook veel steun uit onze omgeving. Gelukkig bleken de 2 oudste kinderen gezond. En we bleven ’t huis van loop an. Ook doordat we heel actief waren binnen de regio.’

Actief en bij de tijd

Actief zijn ze nog steeds. Nick en Riet zijn respectievelijk 85 en 82 jaar oud. Nick onderneemt veel  voor de parochiekerk in Wognum en voor de bejaarden in het centrum waar ze wonen. ‘Dat hij inmiddels zelf ook bejaard is, voelt hij niet’, zegt Riet lachend. Gelukkig zijn ze beide in bezit van een goede gezondheid. En ze blijven goed bij de tijd. Voor deze 60e huwelijksdag kregen ze van hun zoon een laptop kado. Met e-mail. Zo zijn ze ook digitaal een huisje van loop an!

Burgemeester op bezoek

Op 10 oktober 2013 werden zij met een bezoek van burgemeester Streng vereerd. ‘Wat een gezellige man. Het klikte direct’, reageert Riet. Een ingelijste trouwakte ontvingen ze niet. Die ligt immers overzees.

Feest!

Hun dochter woont met 4 kinderen in Canada als ook een zus van Riet. Voor het feest dat ze zaterdag vieren in de Vriendschap in Wadway is iedereen naar Nederland gekomen. Een feest van weerzien. Een feest waarbij Nick en Riet Kok-Bleeker mogen ontvangen in plaats van geven.

‘De balans tussen geven en nemen houdt ons huwelijk goed. Zo simpel is dat’, besluit Riet haar verhaal kordaat.

Wij feliciteren het echtpaar Kok-Bleeker van harte en wensen hen nog vele waardevolle jaren toe!

Burgemeester Frank Streng op bezoek bij het jubilerend echtpaar Kok.

[wppa type=”slideonlyf” album=”3″][/wppa]

Reageren via facebook