Training Kern van de Zaak: een brug tussen wal en schip

Training  Kern van de Zaak: een brug tussen wal en schip

Wervershoof – Johanna (25) is een schipperskind. In het weekend woonde zij op het water. Door de week op een schippersinternaat. Toen zij 12 was gingen haar ouders uit elkaar. Het varen bleef, maar ergens onderweg verloor zij zichzelf. Ze raakte tussen wal en schip. De training Kern van de Zaak bracht haar terug bij haar authentieke zelf. Verwaand, zo werd zij in haar puberjaren genoemd. Zij toonde een harde buitenkant waarmee ze mensen afstootte. Wie zij van binnen werkelijk is, hield ze angstvallig verborgen. Uit zelfbescherming.

Een gespleten leven

Een gespleten leven
Een gespleten leven

‘Een gespleten leven. Ik was het gewend. In de weekenden met ouders en twee broers op de binnenwateren van Nederland, Duitsland en België. Door de week op het schippersinternaat. Ik had een hechte groep vrienden en vond het leven fijn. Dat veranderde na de scheiding van mijn ouders. Ik had het niet zien aankomen. Het kwam als donderslag bij heldere hemel.’

Haar moeder vertrok en al snel nam Johanna de moederrol over. ‘We bleven bij mijn vader op het schip, maar mijn moeder trok erg aan me. Ik ging op vrije dagen naar haar toe. Mijn broers bezochten haar weinig. Er was geen ruzie, maar ik voelde dat ik tussen mijn vader en moeder in stond. Ik probeerde iedereen tevreden te houden, zocht voortdurend de harmonie.

Dat het mijn taak niet was, had ik niet door. Zo werd ik erg snel volwassen. Té snel. Het zat mijn contact met anderen in de weg. Ik schermde mezelf af. Ik voelde me ongemakkelijk in een groep, werd verlegen en ontwikkelde faalangst. Mensen zagen mij niet, maar de schim die ik geworden was.’

De tijd tikt door en kleine meisjes worden groot. Haar beide ouders hebben een nieuwe relatie. De broers gaan hun eigen weg. Het contact is oké, maar kan beter. Johanna voelt verwijdering. ‘Er staat iets tussen ons in. Iedereen in het gezin heeft altijd een duidelijke mening. Die heb ik ook, maar ik koos er lange tijd voor deze voor me te houden. Dat leek makkelijker, maar zorgde juist voor opgekropte frustratie en nam veel kostbare energie. Dat zagen ze wel aan me.’

Kern van de Zaak

Johanna wilde een brug bouwen. Om zichzelf te kunnen bevrijden. In maart deed zij de training Kern van de Zaak. ‘De cursusdag bracht me in contact met mezelf. Het liet me zien dat ik mezelf niet hoef weg te cijferen. Het heeft een helingsproces in gang gezet. Mijn wijze van communiceren is veranderd. Ik straal positiviteit uit en krijg daardoor ook positieve energie terug. Ik ontmoet veel mensen die bezig zijn met een innerlijke zoektocht. Mensen stellen zich open. Ik kom dichterbij. Het contact met mijn ouders wordt beter. Tijdens een gesprek met mijn moeder opende ik haar ogen. Daar is zij dankbaar voor.’

Inmiddels is Johanna mama en eigen ondernemer. Haar zoon is 1 jaar en zij is net gestart met haar webshop www.touchofsenses.nl. ‘Ik ben veel actiever dan voorheen, maak plannen concreet. Ik ben er nog niet, maar voel dat ik weer heel word. Ik kan zelf bruggen bouwen. Ik kom weer terug.’

In 1 dag ontdekken waar de schoen wringt, hem los wrikken en de wijde wereld in stappen? Dat kan met de training Kern van de Zaak.

Schrijf je nu in

niels deen
niels deen

Schrijf je nu in op kvdz.nu en neem gratis deel aan de gratis online training, persoonlijk vrij in 7 dagen en ontdek wat jij aan het vermijden bent. De eerste volgende training staat gepland op 23 januari 2014 bij Mec Spirit te Baarn (nog 1 plek beschikbaar). Interesse? Niels Deen uit Wervershoof vertelt u er alles over. 06-199 873 68 / www.kernvandezaak.nu

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.