Eerste geval van mazelen in gemeente Medemblik

Eerste geval van mazelen in gemeente Medemblik
Eerste geval van mazelen in gemeente Medemblik

Eerste geval van mazelen in gemeente Medemblik

Medemblik – De landelijke mazelenuitbraak sinds eind mei dit jaar heeft heeft de gemeente Medemblik bereikt. Het betreft een inwoner uit Andijk, die om religieuze redenen niet gevaccineerd is. De GGD Hollands Noorden informeert over de risico’s en het voorkomen van mazelen.

Sinds eind mei dit jaar verspreidt mazelen zich in Nederland in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is. In Noord-Holland Noord is één geval van mazelen bekend in relatie tot deze uitbraak. Dit betreft iemand uit Andijk, die om religieuze redenen niet gevaccineerd is. De vaccinatiegraad in Medemblik is net als in de rest van Noord-Holland Noord hoog, waardoor de GGD hier geen grote uitbraken verwacht.

Mazelen voorkomen door BMR-vaccinatie

Iemand die gevaccineerd is, is beschermd en hoeft niets te doen. De BMR-vaccinatie, onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), geeft goede bescherming. Ook als u mazelen heeft gehad, bent u beschermd.

Mensen die geen mazelen hebben gehad en niet gevaccineerd zijn, lopen een risico om mazelen op te lopen.

Mazelen, of morbilli, wordt veroorzaakt door een virus. Besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. Mazelen is zeer besmettelijk: één ziek kind besmet minstens 10 andere personen die niet tegen mazelen zijn ingeënt of geen mazelen hebben doorgemaakt. De besmettelijke periode is van 4 dagen vóór tot 4 dagen na het ontstaan van de huiduitslag. De vlekjes ontstaan gemiddeld 10 dagen na de besmetting.

Mazelen: symptomen

Tussen de 7 en de 14 dagen na het oplopen van de infectie worden de eerste symptomen zichtbaar. Deze lijken op een verkoudheid met hoesten, verhoging en ontstoken ogen. Daarna stijgt de temperatuur vaak in enkele dagen tot boven de 39 graden. Bij een derde van de patiënten ontstaan er typische witte vlekjes in de mond. Vervolgens krijgen patiënten huiduitslag in het gezicht die zich binnen een paar dagen uitbreidt over het hele lichaam. Vervolgens verdwijnt de uitslag weer binnen enkele dagen.

Complicaties bij mazelen

Bij mazelen komen geregeld complicaties voor. Bij 5 tot 10 % van de mazelenpatiënten treedt een middenoorontsteking op. Bij 1 tot 5 % van de patiënten ontwikkelt zich een longontsteking. Een andere zeldzame bijwerking is hersenontsteking (0,1 %).

De sterfte door mazelen is afhankelijk van de leeftijd. Het hoogst is deze bij kinderen onder de één jaar. Ongeveer 1 op de 1000 kinderen overlijdt, meestal als gevolg van een ernstige longontsteking.

Mazelen voorkomen door vaccinatie

Mazelen is te voorkomen door de BMR-vaccinatie. Die vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In Noord-Holland Noord is de vaccinatiegraad hoog, waardoor het mazelenvirus zich moeilijk kan verspreiden. Als u niet gevaccineerd bent en mazelen nooit hebt doorgemaakt, loopt u risico om mazelen te krijgen.

Heeft uw kind mazelen?

 • Geef uw kind als het koorts heeft extra drinken, eventueel een waterijsje. Eten is minder belangrijk.
 • Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk extra toedekken.
 • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten.
 • Geef uw kind wat extra aandacht (bijvoorbeeld voorlezen of samen een spelletje doen).
 • Geef zo nodig paracetamol zodat uw kind zich wat minder ziek voelt.
 • Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf zodat andere ouders weten dat hun kind mogelijk besmet is. Een kind met mazelen dat iedere dag naar school of naar het kinderdagverblijf is gegaan heeft zijn klasgenootjes al besmet voordat duidelijk wordt dat het mazelen heeft.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Bel de huisarts als uw kind met mazelen:

 • veel minder drinkt dan normaal (minder dan de helft van wat het normaal drinkt);
 • oorpijn krijgt;
 • veel gaat hoesten;
 • weer koorts krijgt, terwijl de koorts eerder gedaald was.

Bel direct uw huisarts als uw kind met mazelen:

 • erg ziek is;
 • benauwd wordt, snel of anders gaat ademen;
 • suf wordt;
 • overgeeft;
 • kreunt of blijft huilen;
 • klaagt over hoofdpijn.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.