18.4 C
Medemblik
14 juli 2020 01:21
Medemblik Actueel.

Microsoft naar Agriport A7 en investeert 2 miljard euro

Microsoft naar Agriport A7 en investeert 2 miljard euro

Microsoft naar Agriport A7 en investeert 2 miljard euro

Middenmeer – Het NHD is in het bezit gekomen van papier die erop wijzen dat de Amerikaanse software gigant Microsoft Agriport A7 als vestigingsplaats heeft uitgekozen voor een hypermodern datacentrum. Microsoft wil 40 hectare grond kopen op het bedrijventerrein langs de A7 Medemblik – Den Oever.

Betrokken partijen – Agriport, rijk, provincie, gemeente en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord – houden de kaken stijf op elkaar. De vergunningen zijn nog niet rond en het bedrijf wil geen publiciteit.

Diverse regio’s in binnen- en buitenland zijn in de race geweest om de softwarereus te verwelkomen. Die levert door bouw en onderhoud van het datacentrum vooral indirecte werkgelegenheid op.

De keuze voor Agriport lijkt mede te zijn bepaald doordat datacentra op (rest)energie uit de glastuinbouw kunnen draaien en kassenkwekers kunnen profiteren van warmte die computers achterlaten.

Eerdere plannen

In 2012 was er al sprake van dat Microsoft een groot datacenter zou gaan bouwen. Het datacenter zou worden gebouwd op het industrieterrein Agriport A7 in de Wieringermeer, pal langs de snelweg A7 van Amsterdam naar Leeuwarden. Voorlopig komt er helemaal niets, stelt directeur Robert Kielstra van de Energie Combinatie Wieringermeer. Zijn bedrijf zou het datacenter voorzien van elektriciteit uit de groentekassen.

Volgens Kielstra zijn de plannen uitgesteld, niet afgeblazen. Hij gaat er vanuit dat het datacenter binnen vijf jaar toch zal worden gebouwd. ‘De randvoorwaarden voor het project zijn goed.’ Volgens een ingewijde investeerde Parthenon al ruim een miljoen euro in het plan.

Initiatiefnemer Pieter Duijves van Parthenon Data Centres wil niet reageren. Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt zijn bedrijf niet langer gevestigd op zijn woonadres in Amsterdam. Het nieuwe onderkomen is een kantoorvilla in het Brabantse Geldrop, waar ook ZBG Capital is gevestigd. Een woordvoerder van ZBG bevestigt dat het bedrijf nog steeds actief is. Duijves en zijn mede-initiatiefnemer Kevin Burton zijn nog steeds bij het bedrijf betrokken.

Samenwerking met tuinders agriport

Het datacenter moet verrijzen op een perceel ingeklemd tussen de snelweg A7 Amsterdam-Leeuwarden en een grote tuinbouwkas vol paprika’s op het Agriport A7-terrein. De elektriciteit wordt geleverd door 35 gasmotoren van tuinders met in totaal 220 hectare aan tuinbouwkassen. De tuinders verstoken het gas voor de productie van warmte en kooldioxide – gasvormige kunstmest voor hun gewassen. De elektriciteit is voor hen een afvalproduct. Het datacenter levert op zijn beurt overtollige warmte aan de tuinders.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?