Merel Meeuwes een Opperdoezer in Mozambique

 Merel Meeuwes een Opperdoezer in Mozambique

Merel Meeuwes een Opperdoezer in Mozambique

Opperdoes – Een matige hygiëne, een tekort aan medicijnen en grote armoede; dit zijn ongeveer de omstandigheden in het ziekenhuis van Nampula, een grote stad in het Afrikaanse Mozambique. De geneeskundestudent Merel Meeuwes (24) uit Opperdoes maakt het straks allemaal van heel dichtbij mee. Woensdag 6 november reist ze af naar Mozambique om op de kinderafdeling van het ziekenhuis tien weken stage te gaan lopen.

één van de armste landen ter wereld

“Op dit moment ben ik bezig met mijn coschappen”, legt Merel uit. “Het allerlaatste coschap dat ik moet doen voordat ik arts ben en op de kinderafdeling hoop te gaan werken, doe ik in Mozambique, één van de armste landen ter wereld. De gemiddelde levensverwachting is daar maar vijftig jaar. Ik heb de artsen in het ziekenhuis van Nampula gevraagd waar zij behoefte aan hebben. Zij vertelden mij dat er op dit moment een groot gebrek is aan eenvoudige, diagnostische hulpmiddelen zoals stethoscopen, bloeddrukmeters en glucosemeters. Deze instrumenten wil ik graag aanschaffen voordat ik naar Mozambique vertrek, maar daar heb ik uiteraard wel geld voor nodig. Aan die hulpmiddelen hangt namelijk best een flink prijskaartje; een stethoscoop kost bijvoorbeeld zeventig euro.”

Rondtrekken

Voordat haar coschap begint, wil Merel eerst een maand lang samen met haar vriend rondtrekken in Mozambique. “Natuurlijk omdat we dat allebei erg leuk vinden, maar op die manier kan ik ook het land leren kennen en de taal alvast onder de knie proberen te krijgen. Op dat gebied heb ik trouwens wel een voorsprong, aangezien ik in 2011 voor wetenschappelijk onderzoek in Brazilië ben geweest. Het Portugees – dat ze ook in Mozambique spreken – is mij dus niet helemaal vreemd.”

Juiste plek

Merel benadrukt dat alle donaties gegarandeerd op de juiste plek terechtkomen. “Het mooie van mijn actie is dat ik de spullen zelf naar het ziekenhuis breng. Ik kan met eigen ogen zien dat de instrumenten op de juiste plek terechtkomen.” Merel verwacht dat haar stage in Mozambique leerzaam wordt. “In Nederland zijn we op het gebied van gezondheidszorg behoorlijk verwend. Daarom zal ik het in Mozambique – waar veel kindersterfte voorkomt – af en toe best moeilijk krijgen. Toch wil ik die schrijnende situatie niet de rug toekeren. Ik vind het belangrijk dat ik deze kant van de gezondheidszorg ook leer kennen.”

Wie de actie van Merel wil steunen en een financiële bijdrage over wil maken, kan dat doen op rekeningnummer 70.84.16.063 t.n.v. M. Meeuwes en o.v.v. Mozambique. Om nog voor haar reis de hulpmiddelen te kunnen kopen, is het voor Merel handig als het geld voor 31 oktober wordt overgemaakt. Op http://merelmeeuwes.reismee.nl/ zijn de ervaringen van Merel in Mozambique te lezen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.