20 C
Medemblik
20 mei 2020 16:24
Medemblik Actueel.

Mobieltje gestolen? Vind hem terug op de Zwarte Markt

Mobieltje gestolen? Vind hem terug op de Zwarte Markt

Mobieltje gestolen? Vind hem terug op de Zwarte Markt

West-Friesland – Iemands gestolen smartphone is misschien wel terug te vinden op de Albert Cuyp of op de Zwarte Markt in Beverwijk. Criminele oostblokkers die smartphones of cosmeticaproducten stelen van “naïeve Nederlanders”, blijven vaak in Nederland om de buit te verkopen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU).

De onderzoekers reisden door een groot deel van Oost-Europa, om daar te spreken met criminelen en de lokale autoriteiten. “Ze vinden Nederlanders naïeve mensen”, vertelt Siegel. Nederlanders parkeren op donkere plekken, vergeten ramen dicht te doen en leggen hun telefoons overal onbewaakt neer. “Dat maakt het makkelijk voor ze.”

Zwarte Markt

Vooral op de Zwarte Markt in Beverwijk zijn veel gestolen goederen terug te vinden, schrijft de Volkskrant. De criminelen sluiten daar deals met de, voornamelijk Afghaanse, verkopers. De verkopers verwijderen alles wat de herkomst zou kunnen verraden en verkopen de producten voor lage prijzen.

De directeur van de Zwarte Markt zegt hier niet van op de hoogte te zijn. “De zwarte naam is alleen een prikkelende naam. Die moet niet te letterlijk genomen worden. Als ik weet dat dergelijke dingen gebeuren, bel ik meteen de politie.”

Albert Cuyp

Naast de Zwarte Markt blijken de Albert Cuyp in Amsterdam en het Afrikaanderplein in Rotterdam populair voor de criminelen. De onderzoekers van de UU kregen bevestigingen van de marktkooplieden.

Dina Siegel, criminoloog aan de UU, vindt het opmerkelijk dat het roofgoed in Nederland blijft. Volgens Siegel gingen ze er altijd van uit dat alles direct naar Oost-Europa verdween. Maar dat is dus niet het geval.

Reageren via facebook