Waarschuwing voor schijnveilige blusdekens

Waarschuwing voor schijnveilige blusdekens

Waarschuwing voor schijnveilige blusdekens

Medemblik – Niet alle blusdekens zijn geschikt om keukenbranden te doven. Mensen die een bluspoging doen met zo’n deken lopen ernstig gevaar en kunnen zelfs gewond raken. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Brandwonden Stichting donderdag.

“Een vlam-in-de-pan doof je met een blusdeken. Het is dus onverantwoord dat er blusdekens worden verkocht die hiervoor ongeschikt zijn”, aldus voorzitter van de begeleidingscommissie brandpreventie René Hagen in een verklaring.

Volgens Hagen roept de stichting al jaren dat een blusdeken het middel is om keukenbranden te doven. “Dus als mensen ene blusdeken kopen om zo hun huis brandveiliger te maken, willen wij wel dat zij een degelijk product hebben. Anders is er sprake van schijnveiligheid.”

De Brandwonden Stichting raadt consumenten aan om bij de aanschaf goed te letten op de productcode BSEN:1869. Deze dekens zijn goedgekeurd voor alle soorten branden, inclusief olie- en vetbranden. Wanneer er een andere code op staat, is de deken alleen geschikt voor het doven van bijvoorbeeld brandende kleding of brandend papier.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.