Medemblik Actueel.

Regionieuws

Open Monumentendag binnen de Westfriese Omringdijk

Open Monumentendag binnen de Westfriese Omringdijk

Open Monumentendag binnen de Westfriese Omringdijk

West-Friesland – In het weekend van 14 en 15 september 2013 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook in Westfriesland openen monumenten hun deuren voor publiek, met dit jaar het thema ‘Macht en Pracht’. Kom luisteren naar het orgelspel in de Grote Kerk van Schagen, laat u verwelkomen door een 18de-eeuwse regent in het Koggenhuis te Venhuizen of neem een kijkje in het prachtige stadhuis van Enkhuizen.  

Exposities

Naast het openstellen van alle prachtige historische panden zijn er in verschillende gemeenten binnen de Westfriese Omringdijk nog veel meer activiteiten. Gemeente Stede Broec heeft op zaterdag verschillende exposities en presentaties. Met een speurtocht door monumenten, gratis pendeldienst met paardentram en Westfriese klederdacht is het programma divers, ook voor de jeugd. Kortom het wordt een bijzondere, gezellige en leerzame dag

In Heerhugowaard organiseert het Platform Erfgoed Heerhugowaard activiteiten op zaterdag 14 september. Met onder andere een expositie ‘Voetsporen naar het verleden van Heer Hugo’ in de centrale hal van het gemeentehuis en ‘100 jaar van Loon’ in het Poldermuseum. Voorafgaand aan de monumentendag is er op 11 september om 20:00uur een lezing over de Westfriese Omringdijk door Michiel Bartels in het kerkje van Veenhuizen.

In gemeente Drechterland wordt de zaterdag geopend door wethouder Vincent Reus in de Laurentiuskerk in Hoogharspel. De historische vereniging en Archeologie West-Friesland heeft in de kerk een expositie ingericht over de geschiedenis van het centrum van Hoogkarspel. Er zijn onder meer vondsten te zien van het archeologisch onderzoek van afgelopen maart.

Stichting Kunst en Cultuur Anna Paulowna organiseert kunstexposities in drie bijzondere gemalen. De gemalen worden door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bereidwillig opengesteld.

Tijdens dit weekend vindt ook de Rabo Westfriesland Wielerklassieker plaats, de verschillende routes staan in het teken van de Westfriese cultuur en natuur.

Ontzettend veel te doen in Westfriesland! Kijk voor exacte data en tijden op www.openmonumentendag.nl

Reageren via facebook