20.4 C
Medemblik
22 mei 2020 13:24
Medemblik Actueel.

SP wil ontslaggolfvrije West-Friesland thuiszorg

SP wil ontslaggolfvrije West-Friesland thuiszorg

SP wil ontslaggolfvrije West-Friesland thuiszorg

West-Friesland – De gemeente Hoorn mag geen preventieve ontslagen in de thuiszorg accepteren, dit stelt de fractie van de SP. Vandaag stelde Nel Douw, fractievoorzitter van de SP in de gemeente Hoorn raadsvragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. In de gemeenten Enkhuizen, Drechterland en Medemblik stellen de lokale SP afdelingen ook deze vragen.

‘Dat er zorginstellingen zijn die hun personeel met collectief ontslag sturen terwijl het werk er is en het geld voor de thuiszorg gewoon beschikbaar is, is volgens de SP niet te verkopen. Nadat Sensire in de Achterhoek aankondigde 1150 mensen te willen ontslaan, bleek al snel een zorginstelling in de regio Rotterdam te volgen en nu volgt ook in onze regio de Omring Thuisservice. De SP wil geen preventieve ontslagen. Ze roept de wethouders van Hoorn op om de gemeente Hoorn te uitroepen tot ‘ontslaggolfvrije gemeente voor de thuiszorg’.

Preventieve ontslagen onacceptabel

In de vragen roept de SP de wethouder op om de thuiszorginstellingen in de gemeente te laten weten dat preventieve ontslagen niet geaccepteerd zullen worden. De Hoornse SP-fractievoorzitter stelt: ‘De gemeente is de opdrachtgever voor de huishoudelijke verzorging, en kan als opdrachtgever laten weten dat preventieve ontslagen onacceptabel zijn’.

Het kabinet is van plan om per 2015 40 procent op het budget van de huishoudelijke verzorging te bezuinigen. Deze bezuinigingen zijn echter politiek omstreden en of hiervoor een meerderheid bestaat in de Eerste Kamer is zeer de vraag. Nel Douw: ‘De bezuinigingen op de thuiszorg zullen leiden tot vereenzaming, verwaarlozing en vervuiling van mensen die thuis wonen en zorg nodig hebben. Onze gemeente moet zich niet neerleggen bij deze koude sanering van de thuiszorg, maar de regering proberen op andere gedachten te brengen’

Reageren via facebook