Aankomende raadsvergadering over luidspreker Moskee

Aankomende raadsvergadering onder andere over de luidspreker Moskee

Aankomende raadsvergadering over luidspreker Moskee

Medemblik – Aanstaande donderdag 12 september gaat de gemeenteraad zich buigen over het voorstel van het college om op de nieuw te bouwen moskee bij het MFC aan de Admiraliteitsweg in Medemblik te voorzien van een luidspreker om zo de gelovigen op te roepen voor het vrijdagmiddag gebed.

Het college heeft een Samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het bestuur van de stichting die de moskee beheerd.  In dit Samenwerkingsovereenkomst is oa. het volgende opgenomen.

…… In het kader van geluid is het gemeentebestuur op grond van de Wet openbare manifestaties (Wom) bevoegd regels op te stellen met betrekking tot de duur en het geluidsniveau van de luidspreker die gelovigen op vrijdag oproept voor het vrijdagmiddaggebed. In beginsel wordt uitgegaan van een eenmalige oproep op de vrijdagmiddag van maximaal vijf minuten….

In de wet WOM staat onder artikel 10 te lezen: ” Klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging, zijn toegestaan. De gemeenteraad is bevoegd ter zake regels te stellen met betrekking tot duur en geluidsniveau ,, Waardoor het tegenhouden van de luidspreker eigenlijk al tot nul is teruggebracht.

Wel mag en kan de gemeenteraad eisen opleggen over de duur van de oproep, voor Medemblik zal dat maximaal 5 minuten zijn, en over het volume, voor Medemblik is een geluidsterkte van 50dba afgesproken.  50 decibel kunt u vergelijken met het geluidsniveau van een koelkast of van een boswandeling.

Wilt u de raadsvergadering bijwonen dan bent u van harte welkom in het gemeentehuis te Wognum op donderdag 12 september 2013 vanaf 19;30 uur. De vergadering wordt gehouden in het middelste gebouw.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.