Nieuwe opzet zwemdiploma

Nieuwe opzet zwemdiploma
foto: ANP

Nieuwe opzet zwemdiploma

Medemblik – Zwembond KNZB gaat de strijd aan met het traditionele ABC-zwemdiploma. Nieuwe opzet zwemdiploma. Volgend jaar komt de zwembond met een eigen lesprogramma waarbij kinderen eerst de borst- en rugcrawl leren.

Schoolslag

Technisch directeur van de KNZB Jacco Verhaeren meldt vandaag in de Volkskrant dat kinderen dan al binnen tien maanden hun zwemdiploma kunnen halen. ” De schoolslag is gewoon te ingewikkeld voor kinderen om mee te beginnen,,

‘Zwemmen is sport’

Ook mist Verhaeren het sportieve element in de bestaande zwemlessen: “Zwemles wordt gezien als iets om niet te verdrinken, maar ik zie het als sport.” Volgens hem wordt in landen als de VS, Australië en Frankrijk al jaren op die manier lesgegeven.

Voorzitter Mervyn Stegers van het Nationaal Platform Zwembaden, die de ABC-diploma’s uitgeeft, is zeer kritisch over de plannen van de KNZB. Ook was hij niet op de hoogte van de plannen van de zwembond.

‘Schoolslag gewoon nodig’

De schoolslag is moeilijker dan de borst- of rugcrawl. Het voordeel van de schoolslag is, is dat deze langer vol te houden is dan de snellere crawls. Daardoor is de schoolslag beter geschikt in noodsituaties. “Als je te water raakt, heb je de schoolslag gewoon nodig,” aldus Stegers.

Vorige week maakten wij nog melding van het feit dat u een slechte zwemmer bent. Volgens het Mulier Instituut hangt dat samen met de trend dat ouders hun kinderen minder vaak het C-diploma laten halen. Kinderen haken af na hun A of B.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.