23.5 C
Medemblik
12 augustus 2020 04:52
Medemblik Actueel.

Wereldwijde wijnproductie laag wijngaard Saalhof recordoogst

Wereldwijde wijnproductie laag wijngaard Saalhof recordoogst

Wereldwijde wijnproductie laag wijngaard Saalhof recordoogst

Wognum – Waar het in het grootste gedeelte van de wereld treurig gesteld is met de wijnoogst door droogte, hagelbuien en zware rukwinden draait Wijngaard Saalhof in Wognum toptijden. Ook in de ons omliggende gerenomeerde wijnlanden als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië is er nog nooit zo weinig geoogst als in 2013.  Maar bij Wijngaard Saalhof hangen de druivenranken voller dan vol met grote druiven.

Mislukte oogst

Het NHD meld vandaag dat na de mislukte oogst van 2012 die maar een schamele 80L wijn opleverde wijnboer Siem Loos van Wijngaard Saalhof voor dit jaar minstens 5000L wijn denkt te produceren.  ,, Ik begrijp er helemaal niets van. Soorten die voorheen stonden weg te kwijnen, hangen nu vol met enorme trossen druiven. Elke morgen na het opstaan, loop ik even een inspectierondje door de wijngaard. Dat is een feest. Ik kan mijn ogen niet geloven. Zoals alles er nu voorstaat, daar kun je alleen maar van dromen. Ik heb het mooiste beroep van West-Friesland. Van mij mag dit weer nog zes weken aanhouden.’’

Laagste niveau in 37 jaar

De wereldwijde wijnproductie is gezakt tot het laagste niveau in 37 jaar, waardoor de voorraden scherp afnemen. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV) maandag gemeld. De productie kan dit jaar dalen naar 248,2 miljoen hectoliter, terwijl in 2011 nog 264,2 miljoen hectoliter wijn van de wijngaarden kwam.

Wereldwijd werd vorig jaar naar schatting 235,7 tot 249,4 miljoen hectoliter wijn gedronken, terwijl nog eens 30 miljoen hectoliter wijn nodig was om andere wijnproducten te maken. Volgens OIV-directeur Federico Castelucci neemt de wijnvoorraad nu af en stijgen de prijzen

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?