25.2 C
Medemblik
21 mei 2020 18:56
Medemblik Actueel.

Gemaal Onderdijk krijgt grote renovatie

Gemaal Onderdijk krijgt grote renovatie

Gemaal Onderdijk krijgt grote renovatie

Onderdijk – Om weer helemaal gereed te zijn voor de toekomst krijgt het gemaal in Onderdijk een grote renovatie. Het gemaal is een belangrijke schakel voor niet alleen de Vier Noorden Koggen maar ook krijgt het gemaal een grotere rol in het waterbeheer in De Gouw. 

Nieuwe motoren

De nieuwe pompen kunnen na de grootscheepse renovatie straks 1400m³ per minuut wegpompen uit het achterliggend gebied.  De huidige dieselmotoren worden vervangen voor elektrische motoren van een veel grotere capaciteit waardoor het gemaal straks over 4 elektrische motoren beschikt.

Het waterschap verwacht in de toekomst een stijging van het waterpijl doordat het meer en langduriger zal gaan regenen. De totale renovatie wordt geschat op ca. 8 tot 8.5 miljoen euro.

Het gemaal Vier Noorder Koggen is in 1975-1977 gebouwd in opdracht van de landinrichtingscommissie voor de ruilverkaveling “De Vier Noorder Koggen”. In 1988 is het gemaal overgedragen aan het toenmalige Waterschap Westfriesland. Het gemaal bemaalt twee peilgebieden.

De installatie bestaat uit vier Pannevis schroefcentrifugaalpompen met betonnen slakkenhuizen met capaciteiten van 300 m3/min. en 290 m3/min. voor het lage peilgebied en twee maal 270 m3/min. voor het hoge peilgebied. De opvoerhoogten bedragen 4,25 m. respectievelijk 2,30 m.Tevens is er een inlaatvoorziening met een capaciteit van 360 m3/min. De aandrijvingen bestaan, voor het lage peilgebied uit een Heemaf elektromotor met een vermogen van 235 kW en een 6-cylinder dieselmotor, fabrikaat Bolnes met een vermogen van 510 pk. en voor het hoge peilgebied een Heemaf elektromotor met een vermogen van 200 kW en een 6-cilinder dieselmotor, fabrikaat Stork Werkspoor type HM 89 met een vermogen van 480 pk. De overbrenging naar de pompen vindt plaats met rechte tandwielkasten voor de elektromotoren en haakse tandwielkasten voor de diesels, allen van het fabrikaat Flender.

De Bolnes dieselmotor is afkomstig uit het oude In 1977 buiten gebruik gestelde gemaal Vier Noorder Koggen te Medemblik. Tevens is een permanent diesel aangedreven noodstroom aggregaat, fabrikaat Bowman, opgesteld.

Reageren via facebook