16.7 C
Medemblik
25 mei 2020 10:22
Medemblik Actueel.

Concert Mennonietenkoor Doopsgezinde Kerk Medemblik

Concert Mennonietenkoor Doopsgezinde Kerk Medemblik

Concert Mennonietenkoor Doopsgezinde Kerk Medemblik

Medemblik|Ingezonden mededeling – Mennonieten zijn er al eeuwen in Noord-Holland, al noemen ze zich al tijden Doopsgezind. Al is de erfenis van de enige Nederlandse reformator Menno Simonsz niet altijd even duidelijk.

Het Russisch-Duitse koor dat komende weekend Noord-Holland, bestaat uit kinderen van de Mennonieten die de afgelopen dertig jaar vanuit Rusland naar Duitsland zijn verhuisd. Hun voorouders waren Franse, Vlaamse en Nederlandse geloofsvluchtelingen die na de Reformatie ten oosten van Emden en tot ver in Pruisen een onderkomen vonden.

Op uitnodiging van Catharina de Grote kwamen zij naar Zuid-Rusland waar zij de befaamde graanschuur van Rusland hielpen opbouwen. Zij zijn als christenen en Duitsers nooit geassimileerd en bleven in aparte dorpen wonen. Vooral in de Stalintijd hadden zij het zwaar.

Bij vele Nederlanders is deze groep bekend geworden door de documentaire het dorp dat ‘Geen Geluk’ heet. Hun integratie in Duitsland is goeddeels succesvol verlopen. Vanwege hun ernst en hun vlijt zijn zij geziene werknemers.

Het koor geeft zaterdag 31 augustus om 20.15 uur een concert in de Doopsgezinde Kerk aan de Tuinstraat 7 in Medemblik. Aan de hand van hun liederenschat die uit vele culturen verzameld werd, wordt in een lezing hun geschiedenis toegelicht. De groep is de volgende dag om 09.00 uur present in de kerk van Twisk om de kerkdienst daar muzikaal te ondersteunen.

Reageren via facebook