12.4 C
Medemblik
15 juli 2020 06:10
Medemblik Actueel.

Behoudt ons stadsnatuur

Behoudt ons stadsnatuur

Medemblik verliest meer en meer stadsnatuur.

Medemblik –  Behoudt ons stadsnatuur . Het is opvallend hoe in Nederland en dus ook in Medemblik meer en meer stadsnatuur ten prooi valt aan de rooimachines. Stadsnatuur is zeer belangrijk voor een gezonde samenleving in een stad of dorp in Nederland. Stadsnatuur zorgt  niet alleen voor zuurstof maar ook voor slaapplaats voor dieren, een etensplek voor dieren en een groene stadsnatuur is vaak een gezonde stad.

Landschap Noord-Holland

Landschap Noord-Holland maakt zich meer en meer bezorgt over het verdwijnen van stadsnatuur in Noord-Holland. Natuurlijk komen er plaatsen bij rondom Medemblik waar de natuur weer een kans krijgt zoals de waterberging bij Twisk en Opperdoes maar in Medemblik zelf verdwijnen vele bomen, bomen die er voor zorgen dat in de herfst vele duizenden vogels een slaapplaats vinden.  Een paar maanden geleden zijn bijvoorbeeld alle bomen aan de Compagniesingel gerooid en tot op heden is er niets voor in de plaats gekomen.

Maar ook het Koningin Emmapark heeft jaren geleden al eens kennis gemaakt met de rooimachine en is er weinig tot geen groen voor teruggekomen.

Sloten en kanalen

Om te kunnen voldoen aan de eisen van het Hoogheemraadschap worden sloten , kanalen en rivieren regelmatig geschouwd waar na er een kale sloot ontstaat ontdaan van rietkragen en waterplanten, gebieden waar veel dieren kunnen eten en waar vissen kunnen schuilen.

Het lijkt of een rietkraagje niets voorsteld maar een rietkraag van 20m bevat vele duizenden dieren van insecten, spinnen tot vogels en vissen. Deze kunnen nu nergens meer heen en vertrekken naar elders.

Oplossingen

Laat grotere delen van sloten en kanalen zoals het bedoeld is, laat de rietkragen staan, maar ook de zorg voor meer bomen is iets waar aandacht aan moet worden besteed. 1 boom per inwoner is voldoende om een stad als Medemblik van een 15% betere en schonere lucht te voorzien.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?