Medemblik Actueel.

Algemeen

Boekestafette Westfriesland

Boekestafette Westfriesland

Boekestafette Westfriesland
Boekestafette Westfriesland

Medemblik – Een boek, twaalf scholen, driehonderd leerlingen. Samen schrijven zij vanaf 13 september één verhaal: het verhaal van Dirck-Jan Coenszoon. Dirck-Jan is een fictieve, bikkelharde handelaar die vanuit de Gouden Eeuw – per ongeluk – in onze tijd terecht komt. Tijdens zijn avontuur langs de Westfriese Omringdijk stuit hij op allemaal taalproblemen. De taal is anders dan vier eeuwen geleden. Houdt Dirck-Jan zich staande? Dat zullen we alleen weten als u doneert. Doneer nu, voordat het te laat is. Kijk hier voor meer informatie.  Boekestafette Westfriesland is een project van ‘voordekunst’. Een crowd funding site waar kunstenaars en kunstinstellingen worden geholpen om hun projecten te realiseren.

Vanuit de Gouden Eeuw naar nu? Wat is er gebeurd?

Wat een normale openingsdag van een tentoonstelling in het Westfries Museum lijkt, krijgt opeens een wel heel vreemde wending. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee terug naar de tijd van handelsvloten, tin, zilver en nootmuskaat. Wat niemand weet is dat één schilderij door mysterieuze krachten een poort is geworden naar onze tijd. Het is het schilderij van Dirck-Jan. Tijdens de presentatie van het schilderij gebeuren er rare dingen: een vuurwerkshow die bij de feestelijke opening hoort, veroorzaakt een harde knal en veel rookontwikkeling. Er heerst paniek en verwarring. Als de rook een paar dagen later goed weggetrokken is, blijkt dat Dirck-Jan uit het schilderij verdwenen is..

Wie is die Dirck-Jan nu precies?

Dirck-Jan is een bikkelharde handelaar en staat bekend om zijn gehaaide onderhandelingstechnieken, overrompelende verkooptrucs en geoliede babbel. Op 16-jarige leeftijd heeft Dirck-Jan als scheepsjongen meegevaren op een van de VOC-schepen, reizend richting Azië. Door zijn flamboyante gedrag is Dirck-Jan in die tijd veel op schilderijen terecht gekomen. Zo is de beeltenis van Dirck-Jan eveneens op een schilderij in het Westfries museum terug te vinden.

Wat gebeurt er allemaal met Dirck-Jan?

De geduchte Dirck-Jan is na zijn verdwijning uit het schilderij terecht gekomen in het West-Friese stad Medemblik. Tijdens zijn rondreis langs de West-Friese Omringdijk heeft Dirck-Jan het bijzonder lastig: alles om hem heen is veranderd, ook de Nederlandse taal. Lezen en schrijven is voor hem een waanzinnig moeilijke opgave. En dat terwijl anno 2013 de hele maatschappij op lezen, schrijven, digitale vaardigheden en communicatie draait. Hierdoor stuit Dirck-Jan op allerlei taalproblemen. Denk aan moeilijkheden bij het kopen van een OV-chipkaart, het bestellen van eten en het lezen van geheimzinnige boodschappen..

Nou, kom maar op dan: wat wil je van me?

Simpel gezegd: dat je geld doneert. Met jouw bijdrage gaan 12 basisscholen, 300 leerlingen samen aan de slag met het schrijven van dit supergave kinderboek tijdens de Boekestafette Westfriesland

Ok, goed, en wat is het doel van het project?

Kinderen laten spelen met taal. Ruim een kwart van alle leerlingen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Daar kunnen we samen iets aan doen! Bijvoorbeeld door veel en creatief om te gaan met taal en lezen. Het verhaal van Dirck-Jan wordt geschreven door leerlingen uit groep 8 van diverse basisscholen uit West-Friesland. Samen schrijven zij het verhaal voor de kleuterklassen. Niet alleen mét elkaar, maar ook vóór elkaar.

Boekestafette Westfriesland

http://vimeo.com/70029901&width=720

Reageren via facebook