2 C
Medemblik
18 januari 2021 06:06
Medemblik Actueel.

Verwijder hooikoortsplant uit tuin

Verwijder hooikoortsplant uit tuin

Verwijder hooikoortsplant uit tuin

Medemblik – Mensen die de hooikoortsplant Ambrosia in de tuin hebben staan kunnen deze het best in de container gooien. Dat adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

Als de van oorsprong Amerikaanse plant niet wordt verwijderd kan het hooikoortsseizoen volgens de NVWA met twee maanden worden verlengd.

Het onkruid komt volgens de NVWA op dit moment nog niet massaal in Nederland voor, maar er is de laatste jaren wel een stijging te zien. Waarschijnlijk komt dat door het veranderende klimaat. De komende weken zijn ideaal om de Ambrosia te verwijderen, omdat de plant dan gaat bloeien.

Mondkapje

De voedsel- en warenautoriteit adviseert mensen die de plant willen verwijderen om handschoenen en dekkende kleding te dragen. Zo kunnen allergische huidreacties worden voorkomen. Als de plant bloeit, moet ook een mondkapje en een veiligheidsbril worden gedragen. Bovendien is het verstandig om de plant in de restafval-container weg te gooien en niet in de GFT-container om te voorkomen dat de plant terugkomt via compost.

Het stuifmeel van de Ambrosia geeft een heftige reactie bij hooikoortspatiënten. Het hooikoortsseizoen duurt in Nederland normaal gesproken tot eind augustus, maar omdat de Ambrosia dan pas gaat bloeien, kan deze periode worden verlengd als de plant verder oprukt. De plant komt vooral voor op plekken waar vogelvoer is gestrooid, doordat daar soms zaden van de plant in zitten. Hetzelfde geldt voor vetbollen.

Ambrosia rukt op

Het huidige hooikoortsseizoen in Nederland is ongeveer eind augustus afgelopen. Op dit moment komt Ambrosia nog niet massaal voor in Nederland. Maar in tegenstelling tot vroeger zien we dat Ambrosia zich tegenwoordig in ons land vermeerdert en zich zo verder kan verspreiden. Dit komt waarschijnlijk door het veranderende klimaat in ons land. Ambrosia bloeit pas vanaf eind augustus en kan doorbloeien tot in oktober. Als verdere verspreiding van deze plant niet wordt voorkomen, dan kan Ambrosia het huidige hooikoortsseizoen in de toekomst dus met 2 maanden verlengen. De plant geeft sterk allergene pollen af die stevige allergische reacties opwekken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Verder is Ambrosia een lastig te bestrijden akkeronkruid.

Verwijder hooikoortsplant uit tuin

De planten staan vooral op ‘verstoorde gronden’, zoals tuinen, bermen en bouwterreinen. In tuinen groeit Ambrosia vooral op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Vetbollen en strooivoer bevatten soms zaden van Ambrosia. Vaak staan er enkele planten bij elkaar, maar er komen ook locaties voor met honderden planten, vooral in stedelijke omgevingen. Verwacht wordt dat de Ambrosia zich verder zal vestigen en verspreiden in Nederland als niet de nodige maatregelen worden genomen. Daarom roept de NVWA particulieren, (gemeentelijke) groenbeheerdiensten, akkerbouwers en natuurbeheerders op extra alert te zijn op de plant en deze te bestrijden.

Reageren via facebook