16.3 C
Medemblik
14 juli 2020 09:29
Medemblik Actueel.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Medemblik – Nog maar een paar maanden en dan breekt het weer los, de verkiezingspropaganda voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2014.  Ook de gemeente Medemblik zal er aan moeten geloven.  Er zijn in Medemblik tijdens de gemeenteraadverkiezingen in 2014 27 zetels te verdelen.

Uitslag 2010

In 2010 was de uitslag voor velen een grote verassing met de VVD als de grote winnaar maar of deze met de gemeenteraadsverkiezingen 2014 ook nog de nr. 1 zijn in de gemeente Medemblik moet gezien de huidige situatie in Nederland nog maar gezien worden.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van november 2010 hebben de volgende partijen de kiesdrempel gehaald en mogen op basis van de verkiezingsuitslag raadsleden leveren aan de gemeenteraad:

  1. Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), 8 zetels
  2. Christen-democratisch Appèl (CDA), 6 zetels
  3. GemeenteBelangen (GB), 3 zetels
  4. Partij van de Arbeid (PvdA), 3 zetels
  5. Progressief West-Friesland/GroenLinks (PWF/GL), 2 zetels
  6. Democraten 66 (D’66), 1 zetel
  7. Progressief Wervershoof 2010 (PW2010), 1 zetel
  8. ChristenUnie (CU), 1 zetel
  9. Onafhankelijke Westfriese Partij (OWP), 1 zetel
  10. AndijkerBelang (AB), 1 zetel

Ondertussen is al bekend geworden dat de combinatie Progressief West-Friesland / GroenLinks niet meer samen de verkiezing in gaat.  Komen er nieuwe partijen bij vallen er partijen af of gaan de nu éénlingen samen verder? Dat is afwachten.

Medemblik Actueel gaat met ingang van 1 september elke partij de kans geven om op de website hun stelling en plannen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen duidelijk te maken aan het publiek. Wij willen hiermee al een discussie gaan starten om zo meer inzicht te krijgen hoe de Medemblikker stemt.  Wij hebben hiervoor al een peiling geopend.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Eenmaal in de vier jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren op woensdag 3 maart 2010. De volgende verkiezingen stonden gepland voor woensdag 5 maart 2014. Omdat dit echter samenvalt met Aswoensdag, zullen deze verkiezingen op een andere dag plaatsvinden, namelijk op 19 maart.

Het rode potlood

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt met het rode potlood gestemd. Alhoewel de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onlangs een commissie heeft ingesteld die gaat onderzoeken of en hoe er in de toekomst (opnieuw) elektronisch kan worden gestemd, is het gebruik van stemmachines voorlopig niet aan de orde.
In 2007 trok de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de goedkeuring voor het gebruik van stemmachines in. Doordat er nog handmatig geteld wordt, hebben de leden van de stembureaus meer tijd nodig voor het verwerken en tellen van de stemmen.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?