Westfries Gasthuis voldoet aan landelijke norm prostaatoperaties

polikliniek voor benauwdheid

Hoorn – Westfries Gasthuis voldoet aan landelijke norm prostaatoperaties. Ruim één op de vijf ziekenhuizen die prostaatoperaties uitvoeren, doen dat te weinig. Patiënten met prostaatkanker lopen daardoor onnodige risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De landelijke urologenvereniging vindt dat de ziekenhuizen moeten ingrijpen.

Grote kans op complicaties
Elk jaar krijgen 12.000 mannen prostaatkanker, meestal op oudere leeftijd. Bij een deel wordt de prostaat verwijderd. Een ingewikkelde operatie, want de uroloog opereert in een gebied met veel zenuwen en bloedvaten. Patiënten kunnen impotent worden, incontinent raken en/of veel bloed verliezen.

Sinds mei 2012 hanteert de beroepsvereniging van urologen daarom een minimaal aantal prostaatverwijderingen per jaar. Bij minder ingrepen is het operatieteam namelijk te weinig getraind om deze operatie goed uit te voeren en is de kans op complicaties groter. Als de ziekenhuizen de norm in 2013 nog niet halen dan is de kans groot dat verzekeraars de ingreep daar niet meer inkopen.

Na onderzoek door RTL blijkt dus dat het Westfries Gasthuis in Hoorn zich keurig aan de landelijk vastgestelde norm prostaatoperaties houdt.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.