Vervoersbedrijven blij met mensen die niet uitchecken

OVChipkaart

Medemblik – Vervoersbedrijven blij met mensen die niet uitchecken. Met de bus of trein  Nederland in reizen en vergeten uit te checken? De vervoersbedrijven zijn blij met u.  Volgens de Telegraaf levert het niet op tijd uitchecken de vervoersbedrijven als de NS en Connexxion ruim dertig miljoen euro extra op per jaar.

Wie met de bus, tram, metro of trein reist betaalt bij het inchecken een instaptarief bij wijze van borg. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de feitelijke kosten van de reis. Wie dat vergeet kan fluiten naar zijn borg. Volgens de vervoerders kunnen reizigers hun geld terugvragen, maar zo’n tien procent zou dat werkelijk doen.

Volgens de vervoerbedrijven zijn de beheerkosten van het chipkaartsysteem met vijf miljoen euro ook veel hoger dan het geval was bij het papieren kaartje. Ze vinden dat ze die kosten van hun miljoenenvoordeel mogen aftrekken.

Conexxion stelt in de krant niet te willen verdienen aan de ov-chipkaart. “Maar het systeem is nodeloos ingewikkeld en kost ons miljoenen”, aldus directeur Myra Koomen. Veolia wil liever een eenvoudiger systeem, bijvoorbeeld de herinvoering van het zonesysteem. “Dat is veel goedkoper”, stelt directeur Manu Lageirse.

Opvallend is ook dat sinds 2011 de ritprijs in het openbaar vervoer met 28% is gestegen. Toen werd de strippenkaart afgeschaft en de chipkaart ingevoerd. Gemiddeld kost een rit van 10km in West-Friesland €2,20 .

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.