Column Ab Gieling directeur De Woonschakel – Honkvast of homerun?

Medemblik – Column Ab Gieling directeur De Woonschakel – Honkvast of homerun?.  Op verzoek van de redactie van Medemblik Actueel schrijf ik deze  column. De keuze van het onderwerp is vrij ….. maar gaat toch over wonen. Wonen doen we iedere dag en het liefst in een leuke woning in een prettige woonomgeving.

woonschakel
Honkvast of homerun?

Voor de één is dat op het water, voor de ander in een stad of dorp, vrijstaand, twee onder een kap of in een rijtje. Locatie en kwaliteit bepalen de koop- of huurprijs. Toch was er tot voor kort een grote vrijheid en keuze in waar je wilde wonen. Sinds enkele jaren moeten we echter langzamerhand constateren dat deze vrijheid wordt ingeperkt. Banken lenen minder geld uit, de eigen koopwoning wordt minder waard en voor veel huurwoningen mag je niet te veel verdienen. Tel daarbij op dat inkomen of uitkering onder druk staan, prijzen stijgen en de werkloosheid toeneemt, dan is er verder niet veel meer nodig om de woningmarkt te laten stagneren.

Veel eigenaren zitten gevangen in de koopwoning, kunnen om financiële redenen niet gemakkelijk verhuizen en een sociale huurwoning is voor veel mensen niet meer mogelijk door aangescherpte regelgeving. Mensen zijn noodgedwongen honkvast.

Als woningcorporatie op de lokale huurmarkt helpt De Woonschakel jaarlijks ruim 500 huishoudens aan een nieuwe woning. De situatie rondom corporaties is turbulent. De rol, het financiële beeld en de toekomstige positie zijn aan veranderingen onderhevig. Ook binnen West-Friesland is dat merkbaar. Er is minder ruimte om te investeren en de huurprijzen staan onder druk door de invoering van nieuwe heffingen en belastingen.  De overheid wil de sociale huursector verkleinen. Corporaties passen zich aan deze nieuwe werkelijkheid aan. Dat neemt niet weg dat juist in deze tijd een ‘homerun’ op bestaande huurwoningen aanwezig is.

Een mogelijk optie in de komende jaren kan zijn dat meer huurwoningen in de regio te koop zullen worden aangeboden om lasten of investeringen te betalen. En ja, bij meer aanbod zal de prijs omlaag gaan en voor woningzoekenden zich nieuwe kansen voor doen. De concurrentie in de prijsklasse tot € 175.000 met particuliere eigenaren wordt dan nog groter en opent huisdeuren die voor sommigen eerder gesloten waren.

Bent u al aan slag om door te gaan naar uw volgende honk?

Ab Gieling
Directeur De Woonschakel

P.S.  Overigens kun je ook gewoon heel blij zijn met je huidige woning en buurt. Medemblik kent  veel leuke plekken en buurten. Waarom zou je eigenlijk verhuizen?

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.