Kassencomplex zorgt voor lichtvervuiling

kassen

Medemblik – Kassencomplex zorgt voor lichtvervuiling. Heeft u het gisteravond ook gemerkt? 1 van de enorme kassencomplexen in de Wieringermeer was vergeten de gordijnen van de kassen dicht te doen met als resultaat een enorme hoeveelheid lichtvervuiling die tot tientallen kilometers in de omtrek te zien was.

Op facebook zien wij foto’s verschijnen van mensen die zelfs in Zaandijk wonen en zich afvragen wat er in het noorden van Noord-Holland aan de hand is.  Navraag bij het het bedrijf die de lichtvervuiling heeft veroorzaakt levert maar weinig op. De redactie moest het met een simpele ‘ kan gebeuren’ doen.

Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig gebruik van kunstlicht. Lichthinder is de overlast die mensen en dieren hiervan ondervinden.

Lichtvervuiling is een vrij recent fenomeen. Het overvloedig verlichten van allerhande plaatsen veroorzaakt ecologische schade. Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en assimilatieverlichting in de glastuinbouw, kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Planten worden beïnvloed in hun groeiwijze. Ook astronomische waarnemingen worden erdoor bemoeilijkt.

De toenemende mate van lichtvervuiling is de reden geweest dat de J. C. Kapteyn Sterrenwacht in Roden buiten gebruik is geraakt. De daar opgestelde 40 cm spiegeltelescoop is de grootste optische telescoop in Nederland. Het Planetron in Dwingeloo (zie Westerbork) heeft de telescoop overgenomen en deze is in 2004 in gebruik genomen.

De Stichting Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties van Nederland houden sinds 2005 op de dag dat de wintertijd ingaat, eind oktober, een “Nacht van de nacht”, met veel nachtelijke natuurexcursies en andere publieksactiviteiten. (Bron: Wikipedia)

Foto: Harry Beishuizen

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.