17.6 C
Medemblik
7 juli 2020 17:56
Medemblik Actueel.

Orion – Perseïden kijkavond 12 augustus

orion

West-Friesland – Ter gelegenheid van de Perseïden meteorenregen is er op maandag 12 augustus in Volkssterrenwacht Orion een kijkavond. Van 20:00 tot 23:00 is de sterrenwacht geopend en worden in het planetarium korte presentaties over meteorieten gegeven. Ook is er een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten te bewonderen. Bezoekers kunnen ook een echte meteoriet vasthouden.

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum die dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel. De meeste Perseïden zie je vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden. Het meest gunstige tijdstip om te kijken is na middernacht.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?