Thuiszorg personeel West-Friesland bang voor ontslag

thuiszorg

West-Friesland – In heel Nederland is het hommeles bij de thuiszorg organisaties. Het kabinet wil dat gemeenten vanaf 2015 taken gaan uitvoeren die nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen. Het gaat dan om begeleiding en verzorging, zoals hulp bij aan- en uitkleden of bij haren wassen.

Begeleiding en persoonlijke verzorging van AWBZ naar Wmo

Begeleiding en verzorging vallen nu nog onder de AWBZ. Gemeenten kunnen beter inspelen op lokale omstandigheden en de zorgbehoefte van cliënten. Daarom wil het kabinet dat de gemeente vanaf 2015 ondersteuning, begeleiding en verzorging aan huis levert. Deze taken vallen dan onder de Wmo.

Gemeenten krijgen zelf de vrijheid om te bepalen wie de voorzieningen uit de Wmo echt nodig heeft.

Huishoudelijke hulp via Wmo

Daarnaast wordt de huishoudelijke hulp in de Wmo aangepast. Cliënten komen hiervoor in aanmerking als ze dit echt nodig hebben en het niet zelf kunnen betalen. De gemeente beslist hierover.

Nu de gemeenten zelf gaat beslissen wie wel en wie geen recht heeft op hulp uit het Wmo en omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt met de gemeente(n) en de uitvoerende instanties neemt de onrust onder het thuiszorg personeel toe.  In heel Nederland zijn al honderden ontslagen gevallen, en er nog duizenden ontslagen zullen gaan volgen.

Het is niet zo dat de uitvoerende instanties het personeel moedwillig willen lozen maar puur omdat zij ook in grote onzekerheid verkeren door de huidige omstandigheden.

Wij spraken diverse medewerksters van de Omring die in heel West-Friesland bij ouderen, zieken en hulpbehoevenden aan het werk zijn en allemaal zijn ze zeer bezorgt of ze dit jaar nog wel werk hebben of houden.  Sommige mensen verwachten binnen nu en eind september dat ook De Omring wel met slecht nieuws naar buiten zal komen.

Niet alleen de Omring krijgt met deze problemen te maken maar ook Thuiszorghulp in Nibbixwoud weet nog niet waar het aan toe is.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.