Gemeente Belangen wil opheldering ontbreken EHBO-Posten in Medemblik tijdens evenementen

EHBO-Posten
EHBO-Posten

Medemblik – Afgelopen kermis moesten in totaal 4 personen met lichte verwondingen de reis naar de SEH van het Westfriesgasthuis in Hoorn maken om daar te kunnen worden geholpen aan een paar kleine verwondingen.  In Medemblik zelf was het niet mogelijk om bv bij een EHBO-Post terecht te kunnen voor hulp.

Ook het havenkantoor die wel een BHV-curces hebben gevolgd en dus mensen moet kleine verwondingen moeten helpen stuurde ten minste 1 persoon weer weg. Dit persoon is later door de mensen van de SEH in Hoorn geholpen met een stevige pleister.

De redactie heeft aan de verantwoordelijke persoon van het college om opheldering gevraagd over het ontbreken van een EHBO-Post in Medemblik tijdens de diverse evenementen zoals de kermis maar ook de waterweken of de 24-uurs race als er duizenden mensen de binnenstad bezoeken.

Maar ook GemeenteBelangen en dan vooral voorzitter Roel Braaksma was dit ook al opgevallen en gaat dit zeker aankaarten tijdens de eerst komende vergadering met het college van B&W van Medemblik, GemeenteBelangen wil weten waarom er oa. geen verplichting komt op het plaatsen van een EHBO-post tijdens grote evenementen zoals bv de kermis, de waterweken of de 24-uurs race.  Voor velen zal dit een hoop ellende besparen.

Het kan niet zo zijn dat een stad die graag vele duizenden mensen ziet komen als gelduitgevende toerist deze mensen geen EHBO kan geven in geval van nood maar moeten worden doorgestuurd naar de SEH of huisartsenpost in Hoorn al snel een ritje van 25 minuten en als je vreemd bent in deze omgeving nog langer.

Hieronder leest u de reactie van wethouder Louw Jan Zwagerman:

  • Bij het verlenen van een vergunning voor evenementen stelt de gemeente vaak als eis dat een EHBO-post moet worden ingericht. Dat doen we op basis van een risico-inschatting. Alle belangrijke evenementen worden aan het eind van het evenementenseizoen met alle betrokkenen en instanties geëvalueerd. Eventuele verbeteringen worden een eventuele volgende keer doorgevoerd. De noodzaak voor het inrichten van een EHBO-post maakt onderdeel uit van deze evaluatie.
  •  Onze havenmeesters hebben een BHV-cursus gevolgd en helpen mensen met kleine verwondingen. Als er meer nodig is dan eerste hulp, verwijzen zij hen naar een dienstdoende huisarts of naar de spoedeisende hulp in het Westfries Gasthuis in Hoorn.
  •  De KRNM regelt en is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van vrijwilligers bij de reddingsbrigade. De gemeente heeft hierop geen invloed.

 

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.