Overzicht veilig en niet veilig zwemwater West-Friesland

tvd.080803.09

West-Friesland – Door de aanhoudende hitte van de afgelopen dagen is de kans op blauwalg weer toegenomen. Blauwalg is een organisme die in het water een giftige substantie afscheid waardoor de mens en ook de dieren ziek kunnen worden.  Hieronder ziet u een overzicht van de plaatsen waar het wel en waar het niet veilig is om te zwemmen.

Veilig:

  • Medemblik: Langs de gehele Vooroever is het veilig om te zwemmen, dankzij de zuidwestelijke wind van de afgelopen dagen zijn de blauwalgen zo goed als verdwenen
  • Enkhuizen: Op alle aangewezen zwemplekken is het veilig om te zwemmen.
  • Hoorn: Op alle aangewezen zwemplekken is het veilig om te zwemmen.

Onveilig:

  • Streekbos Grootebroek: Onveilig wegens een te hoge concentratie van Blauwalg. Het is niet veilig genoeg voor mens en dier om hier te kunnen zwemmen.

Blauwalgen of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn hebben de meeste blauwalgen een blauw-groene kleur, enkele zijn rood-bruin.

Voorkomen en risico van blauwalgen

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, gaan ze afsterven. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceert blauwalg toxische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze komen altijd via de mond het lichaam van een organisme binnen, van blootstelling via de huid is geen sprake.

Gezondheidseffecten van blauwalgen besmetting

Vanwege de productie van giftige stoffen is blauwalg schadelijk voor de gezondheid. Gezondheidseffecten komen het meeste voor bij kleine kinderen, omdat deze tijdens het zwemmen veel water binnenkrijgen. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is.
De symptomen van blauwalg-besmetting zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Advies omtrent blauwalgen

Er moet wel rekening mee worden gehouden, dat dezelfde verschijnselen ook door andere bacteriën veroorzaakt kunnen worden, vandaar dat altijd de huisarts geraadpleegd moet worden. Door gemeentes wordt geadviseerd niet in gemeentelijke wateren te zwemmen, zodra blauwalg is geconstateerd.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.