18.8 C
Medemblik
22 mei 2020 18:54
Medemblik Actueel.

Medemblikker bedenkt succesvolle buis tegen blauwalg

tvd.080803.09

Medemblik – De Airlift, die in de Ursemmerplas bij Ursem succesvol is bij het voorkomen van blauwalg, zal ook in de Overijsselse gemeente Hardenberg worden ingezet. Medemblikker Gerard Manshanden van FishFlow Innovations, die de ’bruisbuis’ heeft ontwikkeld, ziet het als aanloop naar de toepassing van zijn vinding in nog grotere plassen.

De Airlift zorgt er voor dat zuurstofloos en zuurstofrijk water worden gemengd. Daardoor komen er in het water minder fosfaten vrij die bij warmte een grote rol spelen bij het opbloeien van de cyanobacteriën die blauwalg vormen schrijft het NHD op haar website.

Sinds de buis twee jaar geleden is aangebracht is alleen vorig jaar op een dag ’in een klein hoekje’ nog blauwalg in de Ursemmerplas aangetroffen. De afgelopen warme weken is er echter geen vuiltje aan de lucht.

De bruisbuis is hiermee een soort ‘reddingsboei’ voor de Ursemmerplas geworden, waar een zwemverbod of waarschuwing voorheen regelmatig roet in het eten gooide. De gasten, ook die van de gelijknamige camping, zijn er blij mee

Het hele verhaal leest u vandaag in het dagblad van West-Friesland.

De airlift in werking

Reageren via facebook