Medemblik Actueel.

Algemeen

Ruzie zorgt voor veel onrust bij kledingbank Medemblik – update 2

onrust bij kledingbank Medemblik
onrust bij kledingbank Medemblik

Medemblik – Wegens interne strubbelingen zijn er nu alweer 2 vrijwilligsters ontslagen bij de Kledingbank in Medemblik. Emmy Bos en Jojanneke Huizinga  zijn niet meer welkom als vrijwilligers bij de Drie Musketiers. 

Volgens 1 van de ontslagen vrijwilligsters Emmy Bos is een eigen mening, zelfs goedbedoelde eigen meningen, niet iets waar op gewacht wordt bij de kledingbank.  De oorzaak tot het ontslag is een discussie die is ontstaan nadat de 8-jarige  kleinzoon van de oprichtster van de kledingbank Franka Swngers een klant zou hebben aangesproken op het feit dat hij gezien zijn financiële omstandigheden geen gebruik van de kledingbank hoeft te maken.

Op de website van de Drie Musketiers is er een discussie over het feit dat een 8-jarig jongetje mensen  mag vragen of ze wel of geen geld hebben.

gastenboek
Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding

Volgens mede-oprichtster Marianne van de Stolpe is het puur vuilspuierij en moeten de vrijwilligers dit intern oplossen en niet direct de media gaan opzoeken. Nu gaat een persoonlijke vete over de ruggen van de mensen die de kledingbank het hardst nodig hebben.

Via de email ontvingen wij onderstaand bericht. Wij publiceren deze 1 op 1 zodat niets van het bericht verkeerd kan worden uitgelegd.  Wij hebben het bestuur ook om een weerwoord gevraagd, zodra dit binnen is zullen wij deze ook hier gaan publiceren.

[update]

vrijwilligers van het eerste uur, krijgen per email hun ontslag.

Aanleiding daarvan was een positieve insteek tijdens een vergadering.

Op die bewuste vergadering melde de vrijwilligers dat een kleinkind(mocht niet mee) van een van de bestuursleden, dat hij aan een van de klanten vroeg : heb jij ook geen geld?

Dat vonden de vrijwilligers niet kunnen, deze opbouwende kritiek(niet als aanval) bedoeld voorkom dit in de toekomst, werd niet in dank afgenomen.

Wat volgde was een mail van Franca Sengers wie deze klant was, dan kon ze haar excusses aanbieden.

Daar heeft ze keurig antwoord op gehad: intakes worden buiten de openingstijden om gedaan, en vrijwilligers mogen niet weten wie deze klant is(prive en vertrouwelijk).

Wat daarop volgde was een dreigmail dat we 24 uur de tijd hadden om een naam te noemen en anders waren de consequenties voor ons.

Ook stond er een beschuldiging in over provoceren.

Is iemand 24 uur geven niet provocerend?

Wij hebben nogmaals gereageerd: Privacy van de klant staat toch hoog in het vaandel

Hebben we tijdens een vergadering niet besproken dat wij als vrijwilligers daar niet van op de hoogte mogen zijn?

Is het niet handig om met zulke meldingen die je vrijwilligers opmerken, en de klant het is ontgaan, er iets mee te doen om een eventuele klacht in de toekomst te vermijden?

Nee, wat volgde was een ontslagmail, dat wij niet langer welkom waren op de kledingbank, en niet meer werden ingedeeld.

Hoe cru ga je met mensen om die dit doel juist ook een warm hart toedragen.

In overleg met de gemeente is afgesproken dat er binnen een week een excuse brief moest komen.

Dit is direct aan de voorzitster Franca Sengers doorgebeld.

Daar is tot op heden geen reactie op gekomen.

Een excusse brief moest ook mede komen vanwege de beschuldiging naar de ontslagen vrijwilligers die volgens het bestuur provoceerde zowel op als buiten de kledingbank.

En dat er een half verhaal naar de collega’s is gegaan (4 mensen), terwijl het ons niet juist is om al je personeel uit te leggen wat de reden is dat er mensen uit moeten.

Ook meld het bestuur in de mail dat wij sociale media opzoeken? Wij weten hier niets van.

Zoeken zij zelf de sociale media niet op? ( foto’s van kleedpartijen van ingeleverde kleding, en dubbelzinnige opmerkingen )

Het is zeker geen hetse tegen de kledingbank zelf, dat is juist een reuze goed doel.

Maar het is hoe ga je met mensen om, en had het niet veel juister geweest om met de ontslagen vrijwilligers om de tafel te gaan zitten?

Nee inderdaad met modder gooien en hun nog ff zwart maken, onzin.

Ook wij hebben rechten en lieten het er dan ook niet bij zitten.

Hoeveel moeten er nog volgen?

Met vriendelijke groet

Emmy Bos en Jojanneke Huizenga.

[Update 2]

Wij hebben een reactie van 1 van de bestuursleden van de Kledingbank ontvangen.  Hierin stelt het bestuurslid dat en wij quoten:

  • De interne brand is al geblust,
  • De dames al hun podium hebben gekregen en wellicht applaus
  • Het bestuur verder niets onderneemt tegen deze 2 dames omdat zij dit het beste vinden voor de overige vrijwilligers
  • Het bestuur van de Kledingbank doet verder geen mededelingen meer richting de media… Spreken is zilver, zwijgen is goud.

 

Reageren via facebook