Hauwert in Concert – Hendriktje

Hauwert – Een concert vol ingetogen passie en harstocht Fado, het lied van Saudade, weemoed naar voorbije levens en liefdes, een mengeling van verdriet en geluk over de vergankelijkheid van alles rondom en in ons.

Hendriktje
Hendriktje

De muziek van ‘Hendriktje’ heeft als uitgangspunt de Fado. De traditionele Fado zoals we die kennen van bijvoorbeeld Amália Rodrigues is specifiek voor de Portugese Fadista. Deze muziekstijl – in 2012 toegevoegd aan de UNESCO lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid- staat natuurlijk in hoge mate garant voor de Portugese identiteit. ‘Hendriktje’ zoekt vanuit die traditie naar een eigen muziekstijl met eenzelfde intense en ingetogen sfeer als in Fado.

Hendriktje komt van oorsprong uit Groningen. Dat is de verklaring waarom zij een aantal “Groningse” liederen heeft geschreven. Een lied over de vergankelijkheid van de bloeiende koolzaadvelden in Groningen geeft in ‘t Koolzoad bluit een oprecht gevoel van Groningse Saudade. Maar ook muziek met zelfgeschreven Portugese, Duitse en Franse teksten heeft zij in haar repertoire opgenomen. Het zoeken naar het gevoel van ‘Saudade’ in al deze talen is een mooi experiment.

In 2009 maakte Hendriktje een muziektheaterproductie waarin de Fado centraal stond. Hiermee was haar terugkeer in het theater een feit. Na haar opleiding aan de Arnhemse Toneelschool heeft zij zich steeds zo breed mogelijk willen ontwikkelen. Zelfs fotografie vormt een belangrijk deel van haar werk. Klassieke muziek heeft eveneens haar passie, zij zong in de afgelopen jaren de altpartij o.a. in het Stabat Mater van Pergolesi en in de Messiah van Händel.

Gitarist Ton Mulders was aanvankelijk autodidact. Na een klassieke gitaaropleiding in Amsterdam kwam hij terecht in nogal uiteenlopende muzikale situaties. Van Gipsy-swing, funk, jazz, Cubaans fado, tot aan een improvisatieduo met tapdanseres Marije Nie, het maken van korte animatie-muziekfilmpjes en componeren voor enkele groepen waarin hij speelt. Hij beperkt zich voornamelijk tot de Spaanse en de semi-akoestische (jazz) gitaar. Ton heeft een kleine werkstudio in het centrum van Alkmaar. Daar geeft hij ook les.

Harm Wijntjes leerde op jonge leeftijd spelenderwijs gitaar spelen. Naast de muziek had hij een warme liefde voor de natuur. Hij studeerde biologie en werd leraar….. maar de muziek bleef trekken. Daarom besloot hij naar het conservatorium te gaan waar hij bij Arnold Dooyeweerd studeerde. Harm is freelance musicus en geeft les in het Muziekpakhuis te Amsterdam. Na een ontmoeting met gitarist Ton Mulders volgde een samenwerking met Hendriktje.

Er wordt tijdens de concerten veel ruimte gegeven aan improvisaties, hierdoor kan de muzikale spanning op het podium zeer intens zijn. De zang van Hendriktje is krachtig en subtiel. Ooit omschreven als een ruwe diamant die je zelden vindt! Alle ervaring en kwaliteit
in de muziek van deze drie musici zijn een feest om naar te luisteren.

Hendriktje Ruiter:
Ton Mulders:
Harm Wijntjes:
zang en gitaar
Portugese en Spaanse gitaar
contrabas en basgitaar
  • Kerk Hauwert
  • Toegangsprijs € 10,-
  • inclusief kop koffie/thee bij binnenkomst.
  • Kinderen t/m 12 jaar gratis.
  • Aanvang 20.15 uur
  • Zaal open 19.30 uur
  • Kaartverkoop aan de zaal
  • Reserveren via hauwertinconcert@gmail.com

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.