23.1 C
Medemblik
14 augustus 2020 06:54
Medemblik Actueel.

West-Friese gemeenten, scholen en cultuuraanbieders smeden plan voor forse impuls cultuureducatie

West-Friesland – De komende vier jaar zijn de leerlingen van de basisscholen in West-Friesland verzekerd van cultuuronderwijs. Dat is het gevolg van een voorspoedige samenwerking van de zeven West-Friese gemeenten en een aantal cultuuraanbieders.

forse impuls cultuureducatie
forse impuls cultuureducatie

Wethouder Louw Jan Zwagerman (gemeente Medemblik):  “Ik ben ongelooflijk trots dat het is gelukt om de cultuureducatie voor de basisschooljeugd op de rails te houden. Er komt een plan waarmee het cultuuronderwijs wordt geborgd. Opnieuw een bewijs dat we ondanks de economische crisis samen tot veel in staat zijn. Ik deel een groot compliment aan alle deelnemende partijen. Het is een uniek project.”

Het nieuwe plan is tot stand gekomen met financiële steun van de West-Friese gemeenten en de provincie en is het grootste van heel Noord-Holland, op de grote steden na. De Blauwe Schuit gaat het plan uitwerken, samen met (deels) de Westfriese bibliotheken, muziekschool Wognum en muziekschool Oostelijk Westfriesland. Ook de West-Friese erfgoedinstellingen worden nauw bij het project betrokken. Niet alleen krijgt cultuur een vaste plek in het onderwijs, ook komt er een flinke link naar de leefomgeving van de school en het kind.

Door de financiële crisis staat het cultuuronderwijs op de basisscholen flink onder druk. Zo bestaat door bezuinigingen van de provincie Noord-Holland de Kunstcompagnie niet meer. Het nieuwe plan helpt om cultuureducatie met kwaliteit beschikbaar te houden voor de kinderen. Wethouder Zwagerman: “Zo  brengen we cultuur uit onze regio dicht bij onze kinderen en behouden we cultuur in onze regio. Het is in het belang van het primair onderwijs, de cultuuraanbieders én de inwoners van West-Friesland”. Komend najaar komt er een startbijeenkomst voor het basisonderwijs, de cultuuraanbieders en gemeenten.

Cultureel paspoort

Veel basisscholen zijn al ver met cultuur in het onderwijs. Een aantal scholen doet mee aan de kunstenplannen waarvan De Blauwe Schuit de uitvoering heeft overgenomen van de voormalige Kunstcompagnie. Ook werken de scholen vaak samen met andere cultuuraanbieders als muziekscholen, bibliotheken en musea. Het merendeel van de scholen beschikt over een eigen cultuurcoördinator. En toch kan het beter, vandaar dat De Blauwe Schuit een plan maakt met als hoofddoel kunst, erfgoed en media nog meer onderdeel te laten zijn in het onderwijs en nog beter te integreren in het reguliere lesaanbod. Ook krijgen leerlingen een ‘cultureel paspoort’ waarin is te zien wat een kind aan cultuur heeft gedaan en geleerd. Verder willen de West-Friese gemeenten, Plein C (provinciale instelling voor cultuur) en De Blauwe Schuit een speciale website inrichten waar de West-Friese scholen en de aanbieders elkaar kunnen vinden, en een jaarlijkse culturele bijeenkomst.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?