Zomercolumn: hoe houd je de vakantie leuk?

Zonder zorgen de zomer door

Medemblik – “Goedemorgen zonder zorgen!” …kent u deze uitdrukking nog? Een mooie manier om elkaar in de vakantie te begroeten. Om elkaar eraan te herinneren dat je niets meer moet, dat je even los bent van alle dagelijkse beslommeringen. Geen computer waar de kinderen van los moeten worden gescheurd, geen e-mails of telefoontjes die perse moeten worden beantwoord, geen vuilnisbakken die buiten moeten worden gezet, geen ramen lappen, geen wekker…

Een goede morgen zonder zorgen, dat is wat je eigenlijk wilt in de vakantie. Ontspannen met je kind(eren) en partner op een fijne plek! Samen tijd doorbrengen en dingen ondernemen. De tijdsdruk van school en werk vallen weg. Even geen last van de structuur die school en werk opleggen aan je gezin.

Wat is dan die fijne plek? Voor een groot aantal gezinnen betekent dat naar de camping, in Nederland of naar het Zuiden.

Toch zijn er ook veel gezinnen die er voor kiezen om thuis te blijven. Om eindelijk dat bankstel te kunnen kopen, of om de keuken af te bouwen, het huis rondom schilderen. En dan er natuurlijk nog de gezinnen die helemaal geen keuze hebben, en gewoon thuis blijven als de rest van het land de grens over gaat.

Maar ook zij willen lekker ontspannen de zomer door komen, ook zij willen genieten van elkaar. Voor deze mensen heb ik wat tips verzameld; sommigen van mij, sommigen van het internet.
Zodat u als ouder wel raad weet met de opmerking; ‘Mam, pap, ik verveel me zo..!’

En ook ná vakantie in het buitenland of in de Achterhoek zijn er altijd nog een aantal weken die thuis doorgebracht gaan worden. Kinderen genieten van de vrijheid die de zomervakantie hen biedt. Niet meer vroeg opstaan, haasten om op tijd naar school te zijn. Uitslapen…verzucht de puber. Maar na een tijdje als het nieuwtje eraf is, als de buren, vriendjes en vriendinnetjes op vakantie zijn en er niemand is om mee te spelen, dan wil de verveling weleens toeslaan.

Hoe houd je de vakantie dan leuk?

Bewust omgaan met de structuur van de dagen en de weken
Stel dat je kinderen de gewoonte hebben om zes uur ’s ochtends wakker te worden, en dan verder weigeren te gaan slapen. Er ligt dan een lange, lange dag in het verschiet. Zeker wanneer de kinderen zich ook nog gaan vervelen en verlangend naar jou kijken als bron van vermaak. Geef grenzen aan! In de vakantie is alles losser en vrijer, maar toch is het goed om bepaalde grenzen te bewaken. Een goed voorbeeld is televisiekijken: bepaal vooraf wat de limiet is en welke regels je wilt invoeren om te voorkomen dat ze de hele dag voor de televisie hangen. Houd je daaraan, ook als het veel regent.

Het in kaart brengen van de weken van de zomervakantie kan een hoop onrust voorkomen. Laten we uitgaan van 6 weken zomervakantie. Plan per week een aantal grote en kleine activiteiten in, een aantal rustige dagen en meer actieve dagen. Wanneer de kinderen al wat ouder zijn kun je dit samen met hen invullen.

Zo kun je bijvoorbeeld in week 1 naar de Efteling gaan en in week 2 een reisje met de trein maken naar een nader te bepalen plaats en met een nader te bepalen doel, enz. Bijvoorbeeld met de trein van Hoogkarspel naar Enkhuizen en dan met de boot naar het buitenmuseum. Ook kun je bepaalde vaste momenten creëren: zoals iedere maandagmorgen met de kinderen zwemmen (of je partner, en jij slaapt eens riant uit) en iedere woensdagmiddag samen knutselen

Als je enig idee hebt wat je die dag gaat doen, helpt dat vaak enorm op gang te komen en niet om twaalf uur ’s middags nog in pyjama te lopen… of voor de tv te gaan zitten en daar te blijven hangen. Ook het aanbrengen van vaste routines helpt daarbij: stel vaste tijdstippen in voor het opstaan, aankleden, ontbijten en opruimen. Je kinderen zijn tenslotte niet de enigen die vakantie hebben en daarna kun je dan ook zonder enige gewetensbezwaren dingen gaan doen.

Ook ’s avonds is het goed een bepaalde routine te hebben wat betreft het naar bed gaan. Vaak mogen kinderen in de vakantie later naar bed dan normaal, maar ook dan is het prettig om vast te houden aan een vast tijdstip en ritueel.

Zelf ook nog een beetje vakantie
Als je zelf ook nog een beetje vakantie wilt hebben, is het te overwegen om de vakantieperiode te gebruiken om je kinderen nieuwe taken te leren, zoals bloemen water geven, tafel dekken, wastafels schoonmaken, kleine handwasjes doen of de eigen kamer opruimen. De zomervakantie is hier de perfecte gelegenheid voor. Gewoontes die je de kinderen aan kunt leren in de zomervakantie, beklijven vaak wanneer de school weer begint.

De zomervakantie is sowieso een tijd waarin je nieuwe dingen kunt introduceren of dingen kunt veranderen. Wil je bijvoorbeeld een actievere levensstijl, dan zou je hieraan vorm kunnen geven door meer lichamelijke activiteiten te plannen in de zomervakantie. Gebruik de tijd dat het leven anders is om wezenlijke veranderingen door te voeren. Ben je een vroege vogel, ga dan met één van je kinderen lekker wandelen. Het geeft energie en je hebt fijne gesprekjes met elkaar. Samen joggen of fietsen, begint de dag actief! Ga eens fietsen op plekken waar je normaal nooit hoeft te komen. Kijk en geniet. Neem een picknickmand mee voor onderweg.

Hoe vind je uitgaanstips?
Om uitjes te kunnen maken, is enige planning noodzakelijk. Maar maak het ook niet al te ingewikkeld. Kinderen hebben vaker een dierbare herinnering aan die dag toen ze samen met pappa een (mislukte!) pizza hebben gebakken, dan aan die keer dat ze naar het (veel te drukke, lange rij) pretpark gingen.

Lokale activiteiten
Hou de huis-aan-huisbladen in de gaten: ze bevatten vaak tips met lokale activiteiten.

Tips via Internet
Via het Internet kun je talloze tips verzamelen, voor uitjes en activiteiten. Zie daartoe ons aparte artikel met surftips.

– Gemeente sites
Probeer het ook eens bij de site van de gemeente waar je woont (voor zover die er is).

Meer tips

Bibliotheek: 1. Ga eens in de bibliotheek zitten; geef de kinderen een boek en blader zelf door de papieren tijdschriften (Margriet, Libelle, Ouders van Nu): ze staan deze tijd bol van de tips, vaak met kortingsbonnen. 2. Ga naar de bibliotheek: het is gratis en het biedt iets voor iedereen. Je zou je bezoek aan de bibliotheek kunnen wijden aan een bepaald thema (bijvoorbeeld indianen). Bekijk samen boeken over het thema, kijk hoe een wigwam eruit ziet en bedenk samen wat je nog nodig hebt om er thuis ook eentje te kunnen bouwen. Wat heb je wel (lakens, losse stofjes, naald en draad) en wat gaan jullie nog kopen (stevig touw, lange bamboe-stokken). Bouw samen de wigwam, bedenk wat indianen eten met het avondeten. Trouwens, zo heeft een voor mij bekende vader eens getracht zijn zoon aan de bruine bonen te krijgen. De wigwam was een groot succes, de bonen minder.

Ik-verveel-me-pot: Maak een ‘ik-verveel-me-pot’ met daarin papiertjes met daarop ideeën voor activiteiten. De ideeën kunnen bestaan uit een mengeling van leuke dingen en karweitjes. Als je kind zich verveelt laat je hem of haar een papiertje trekken en de genoemde activiteit uitvoeren. Desnoods met jouw hulp. Voorbeelden: 20 minuten lezen, 20 minuten onkruid wieden, ramen lappen, fiets schoonmaken, verzin het maar. Als het kind wat uit deze pot trekt, is het verplicht de activiteit ook uit te voeren!

Toeristje spelen: Ga eens als een toerist naar je eigen VVV; dat kan een hoop verrassingen opleveren.

Bewust kijken / luisteren: Ga met de kinderen naar buiten en laat ze gaan zitten. Geef ze drie tot vijf minuten de tijd om heel bewust om zich heen te kijken. Daarna gaan ze naar binnen en schrijven ze alles op wat ze gezien hebben. Vergelijk met elkaar wat je opgeschreven hebt. Hetzelfde kun je doen met geluiden: laat de kinderen 3 tot 5 minuten met gesloten ogen luisteren. Daarna noemen of schrijven ze alle geluiden op die ze gehoord hebben.

Wegwerp-camera: Als je wel geld wilt uitgeven, koop dan een wegwerp-camera voor je kind. Laat hem of haar foto’s maken, die hij dan later in kan plakken in een speciaal vakantie-plakboek. Help desnoods met tips over hoe je daar commentaar bij schrijft en hoe je het mooi kunt maken.

Familie-filmmiddag of –avond: Plan een familie-filmmiddag of -avond. Kies, leen of huur desnoods een video, maak popcorn en speel bioscoopje. Nodig andere kinderen uit, met of zonder hun ouders. Spreek af dat op andere regendagen jouw kinderen naar de ‘bioscoop’ bij hun vriendjes gaan. Zo heb je zelf eventueel ook een vrije middag.

Fiets versieren: Geef je kind de gelegenheid om zijn of haar fiets te versieren. Laat ze de fiets beplakken met stickers, verven, maak slingers van crêpepapier vast aan het stuur, maak rietjes om de spaken van je wiel (rietjes in lengte door midden snijden en om spaak maken). Denk ook aan het maken van vlaggetjes. Maak pilonnen en organiseer een slalom-fietswedstrijd.

Karweitjes: Doe karweitjes met het gezin. Maak een lijst van karweitjes die je kinderen leuk vinden om te doen. Bijvoorbeeld het bij elkaar zoeken van sokken. Je kunt er een wedstrijd van maken: wie de meeste paren vindt krijgt een prijs. Is je zoon of dochter ‘autogek’, laat hem dan de auto wassen (en die van de buurman).

Waterballonnen: Waterballonnen gooien! Gooi een met water gevulde ballon naar elkaar toe. De persoon die de ballon het eerst laat vallen krijgt een punt. Winnaar is de persoon met de minste punten. Je kunt natuurlijk ook tikkertje spelen met de waterballonnen.

Een tent in de tuin: Zet een tent op in de tuin of bouw een hut. Gebruik lakens, karton, of planken. Als het weer en de situatie het toelaat, mogen ze misschien wel een nachtje slapen in hun eigen tent of hut?

Dagboek: Kinderen vinden het vaak leuk een eigen dagboek te hebben. Ook kinderen die nog niet naar school gaan kunnen dit doen: reserveer elke dag een moment voor het maken van een tekening in hun eigen boek.

Knutselen: Zorg voor spullen om te knutselen. Bewaar verpakkingen (dozen van macaroni, boter enz) en dozen. Koop lijm (kun je ook heel goed maken van behangplaksel), vouwblaadjes, karton, stiften, schaar en verf. Zo heb je een basispakket aan knutselspullen voor regenachtige dagen. Op www.kleurplaten.nl kun je ook leuke dingen uitprinten om te knutselen.

Bakken: Ga met je kinderen bakken. Maak koekjes of muffins. Als je niet van bakken houdt: er zijn dozen speciaal voor kinderen, met bijvoorbeeld muffins of koekjes die héél simpel zijn klaar te maken.

Kralen rijgen: Jonge en oudere kinderen vinden het leuk kettingen te rijgen. Ga samen op zoek naar alternatieven voor gewone kralen: macaroni die je kunt verven, balletjes sneldrogende klei…

Eigen stad: Vindt je kind het leuk om te spelen met auto’s en treinen? Met wat hulp kan hij zijn eigen stad maken waarin de auto’s en treinen kunnen rijden. Koop een goedkoop vinyl tafelkleed (al voor paar euro bij de Action) en teken daarop straten, scholen en huizen e.d. Uit vilt kun je meren, dieren, bomen etc. knippen.

T-shirts verven: Koop een simpel wit t-shirt. Span het t-shirt over een groot stuk karton. Laat je kind het t-shirt een persoonlijke ‘touch’ geven met textiel-stiften.

Ik geloof dat je met deze tips wel tien weken kunt volmaken. Naast deze tip toch nog ook de gouwe tip voor ouders. Gun tijd voor elkaar, een logeerpartijtje voor de kinderen bij familie of vrienden is voor hen tof en voor jullie lekker rustig. En ben je een alleenstaande ouder ? Ook jij moet even bij tanken, en het is niet zielig voor je kind(eren) als je voor jezelf kiest. In tegendeel; je leert je kind dat het goed is om goed voor jezelf te zorgen, dat ook ouders een eigen leven hebben, naast het ouderschap. En het bevordert hun zelfstandigheid.
Ik wens jullie een zorgenloze zomer, op welke plek dan ook en tot ziens wellicht in het nieuwe schooljaar!

heT OPvoedpakket van Caroline van Duuren (Voorschoolsadviesteam)

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.