Medemblik Actueel.

Algemeen

Keurmerken voor gezond en duurzaam voedsel

Medemblik – Een keurmerk helpt u bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Het geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor het milieu of dierenwelzijn.

Keurmerken voor eten en drinken staan meestal in de vorm van een herkenbaar logo op de verpakking. Naast een handig hulpmiddel voor consumenten is een keurmerk ook een goede stimulans voor fabrikanten om gezondere en duurzamere producten te ontwikkelen.

Een goed keurmerk stelt strengere eisen dan het wettelijke minimum, geeft heldere, makkelijk vindbare informatie én geeft de garantie dat het waarmaakt wat het belooft. De beste garantie dat een keurmerk zich waarmaakt krijgt u als er onafhankelijke controle is bij toekenning van het keurmerk aan producten. Het effect van duurzaamheidkeurmerken op het milieu, dierenwelzijn of eerlijke handel is groter naarmate het marktaandeel groter is. Heeft een product geen keurmerk, dan is het niet per se minder duurzaam: een keurmerk geeft wel meer garanties.

Gratis app

Een product mag niet zomaar ‘biologisch’ heten of ‘streekproduct’ of ‘scharrelkip’. Die namen zijn wettelijk beschermd. Wilt u precies weten welke keurmerken er zijn en waar zij voor staan? Op de website www.milieucentraal.nl kunt u een gratis app vinden. Ook de website van het voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) geeft u meer informatie.

Reageren via facebook