Medemblik Actueel.

Weerbericht maandag 17 juni – Tropische lucht in aantocht

Medemblik – We hebben er even op moeten wachten, maar het is zo ver. De komende dagen wordt het zomers warm en op diverse plaatsen wordt ook de tropische 30 graden overschreden. In Nederland kan dit nooit lang goed gaan. Woensdagavond en donderdag volgen regen- en onweersbuien en wordt de warmte verdreven.

Vanochtend begint de dag op veel plaatsen met flink wat zon. Vooral in het noorden mogelijk ook met een enkele mistbank.

Droge zonnige dag.
Droge zonnige dag.

Vanmiddag zijn er flinke zonnige perioden en loopt de temperatuur rap op door de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden. Later op de dag ontstaan enkele stapelwolken en mogelijk groeien deze uit tot een enkele bui. In de Randstad wordt het 22 tot 24 graden en in het zuiden, midden en oosten kan het 25 tot 29 graden worden. Ook in de noordelijke provincies wordt het warmer, maar dicht bij de kust en op het Wad wordt het gemiddeld 19 graden. Daarbij staat een meest matige noordoostenwind.

Vanavond en vannacht is het grotendeels helder en koelt het af naar 13 tot 16 graden.

Morgen doet de temperatuur er een schepje bovenop met in grote delen van het land een zomerse dag van 25 graden of meer. In het midden, zuiden en oosten komt de tropische waarde van 30 graden binnen bereik en wordt op diverse plaatsen zelfs overschreden. De zon laat zich regelmatig zien, maar er is ook kans op een onweersbui.

De nacht naar woensdag zal zeer zacht verlopen. Het wordt een echte plaknacht en voor velen is dat niet aangenaam. De minima liggen rond 15 graden in het noorden en 18-20 graden in het zuidoosten.

Woensdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week. Zolang de zon overdag blijft schijnen stijgt de temperatuur en kan het in de namiddag 28 tot 31 graden worden. In het oosten en zuidoosten is een maximumtemperatuur van 34 graden niet ondenkbaar. Raakt het bewolkt dan stopt de temperatuurstijging. Er is een toenemende kans op enkele onweersbuien waaruit het flink kan plenzen en dan volgt de eerste afkoeling.

De dagen daarna raken we de warmte weer kwijt. Donderdag is een overgangsdag met veel bewolking en regelmatig een (onweers)bui. Vrijdag is de temperatuurdaling compleet en moeten we genoegen nemen met 18 tot 22 graden.

Reageren via facebook