Medemblik Actueel.

Algemeen Bedrijven

Gastvrijheid Westfriesgasthuis opnieuw beloond

Hoorn – Het Westfriesgasthuis heeft voor het tweede opeenvolgende jaar vier sterren gekregen voor gastvrije zorg. Het ziekenhuis blijft daarmee het meest gastvrije ziekenhuis van Noord-Holland.

Vier sterren
Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. Zij beoordelen niet alleen de in het oog springende zaken als de sfeer en het eten en drinken. Dit systeem heeft vooral ook aandacht voor zaken zoals het gastvrije gedrag van alle medewerkers en de wijze waarop je inspeelt op de behoeftes en interesses van verschillende doelgroepen. Andere smaak Een voorbeeld daarvan is de manier waarop de keuken inspeelt op de behoefte van patiënten. Zo hebben huiskoks Cees Neefjes en Ruud Mars een opleiding gevolgd om te koken voor mensen met kanker. “De ziekte heeft invloed op het smaaksysteem en op eetgewoontes. Die zijn lastig te voorspellen. Daarom hebben wij voor hen meer keuzes. En ook koken we graag iets à la carte als dat nodig is,” aldus de koks.

Buddy voor dialysepatiënten
Nierpatiënten die elke week drie dagen aan de dialyse moeten krijgen in het Westfriesgasthuis een buddy. Henriëtte van Wijk, unithoofd van de afdeling dialyse, licht toe: “Mensen die bijna dagelijks uren in bed doorbrengen zijn gebaat bij ontspanning en vermaak. Want de tijd gaat soms traag als je ziek bent. Daarom hebben wij voor hen een vrijwilliger geregeld die hen één keer per week opzoekt en de dialysetijd leuker maakt. Of dat nou met een potje schaken is of het bekijken van foto’s van kleinkinderen.”

De vijfde ster
Manager facilitair bedrijf Nils van Mourik: “Uiteraard willen we voor onze patiënten ook die vijfde ster behalen. Dat betekent dat we het komend jaar gastvrijheid nog verder in het organisatiebeleid gaan invoegen. En dat we medewerkers gaan trainen op waarden die belangrijk zijn voor gastvrijheid.”

Gastvrijheidszorg
Het Westfriesgasthuis heeft de afgelopen jaren veel gedaan om de gastvrijheid te verhogen. In 2010 kreeg het ziekenhuis de tweede ster, en in 2011 de derde. In Nederland zijn er elf ziekenhuizen met vier sterren en twee met vijf sterren.

Reageren via facebook