Mevrouw Van Binsbergen-glas 100 jaar!

Hoorn – Een volle eeuw van het leven genieten. Dat is maar voor weinig mensen weggelegd. Antje van Binsbergen-Glas heeft het genoegen. Op 6 juni werd zij 100 jaar. Ter ere van deze bijzondere verjaardag bracht burgemeester Streng haar een bezoek op zaterdag 8 juni.

Interview door Mieke Koomen.

In 1913 is ze in Haarlem geboren. Later verhuisde ze naar Amsterdam om tenslotte na haar 40e jaar een vaste standplaats te vinden aan de Pekelharinghaven in Medemblik. Samen met haar man Arend.

De veren erop houden

Ze werkte lange tijd in een chique lingeriezaak aan de PC Hooftstraat in Amsterdam. Ze begon als verkoopster, maar werd al snel aangesteld als cheffin. Ook voor zichzelf kocht ze mooie lingerie. Nog altijd ziet ze er graag goed verzorgd uit en kiest ze voor een goede kwaliteit kleding. ‘Ze houdt graag de veren erop’, zo vertelt een van haar nichtjes. ‘Ze ging graag op chique. Droeg ook graag bontjassen.’

Een hele happening

Deze knappe dame trouwde 2 keer. Haar eerste huwelijk eindigde na ongeveer drie jaar. Een scheiding was in haar jonge jaren zeer ongebruikelijk en voor de omgeving een hele happening. Maar Antje koos voor het geluk en trok weer in bij haar ouders.

Omver gereden door grote liefde

Op haar 40e werd ze op het Leidseplein in Amsterdam van haar sokken gereden door een motorrijder. De onverlaat bleek een aantrekkelijke jongeman. Hij vergoedde haar stuk gereden netkousjes en de vonk sloeg over. Arend van Binsbergen stal haar hart. Hij was een psychiatrisch verpleegkundige uit Medemblik. Zij trouwde met haar grote liefde en zo kwamen zij samen in dit mooie West-Friese havenplaatsje terecht.

Verknocht aan Medemblik

Annie heeft er maar liefst 60 jaren met groot plezier gewoond. Eerst aan de Pekelharinghaven dat toen nog geen haven was. ‘Ik ben de rijkste inwoner van Medemblik’, grapte ze vaak nadat de gemeente haar woning kocht om plaats te maken voor de nieuwe haven. Ze verhuisde toen naar het Sint Maartenshof. Haar man overleed in 1988. Ze dacht erover terug te gaan naar Amsterdam. Heel even maar. Ze was zo gehecht aan Medemblik dat ze die gedachte snel liet varen.

Favoriete tante

Kinderen heeft zij nooit gekregen, maar ze onderhield een nauw contact met haar familie. Veel neefjes en nichtjes kwamen logeren bij ‘tante Annie’, zoals ze haar liefkozend noemen. Dat was altijd een groot feest. Marika Glas: ‘Met tante verveelden we ons nooit. Ze had veel vriendinnen en 1 daarvan woonde in Kasteel Radboud. Daar mochten we dan spelen. Dan voelde ik me een echte prinses.’

Ouderenbond en Rode Kruis

Mevrouw van Binsbergen-Glas heeft de afgelopen eeuw bewezen een sociaal bewogen persoon te zijn. Ze was nauw betrokken bij de ouderenbond en het Rode Kruis waarbij ze diverse bestuursfuncties vervulde. Met haar grote gevoel voor humor en haar brede kennis van de wereld om haar heen, bracht zij veel positieve invloed. Ze is beloond met verschillende oorkondes.

Openbaar vervoer

Tot voor kort redde zij zich prima alleen. Nog tot vorig jaar reisde ze met haar OV-kaart met bus en trein naar Almere om een van haar zussen te bezoeken. Met haar 99 jaar draaide ze haar hand niet om voor een reis met openbaar vervoer.

Helaas laat haar gezondheid het niet meer toe dat ze op zichzelf woont. Sinds enkele maanden verblijft zij in het Liornehuis in Hoorn. Hier geniet zij van een stevig potje klaverjassen of bingo.

Een stukje Medemblik in Hoorn

Op zaterdag 8 juni werd zij door burgemeester Streng in de bloemen gezet. Omringd door vrienden en familie vierden zij feest. De burgemeester nam ruim de tijd voor haar en sprak ook met veel neven en nichten. ‘Een waardevol bezoek’, zo vertelt een nicht. ‘We zagen tante zichtbaar genieten en op een helder moment vroeg ze ons even stil te zijn. Toen heeft ze ons allemaal bedankt. Een bijzonder en emotioneel moment.’
Ze wordt in het Liornehuis goed verzorgd en veel door dierbaren bezocht, maar het was toch fijn met de burgemeester weer een stukje Medemblik in huis te hebben. De plaats waar zij geworteld is en veel mooie herinneringen achterlaat.

Wij feliciteren mevrouw Van Binsbergen-Glas met haar verjaardag en wensen haar nog vele jaren toe vol mooie herinneringen!

[wppa type=”slideonlyf” album=”34″][/wppa]

 

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.