Medemblik Actueel.

Werkbezoek aan de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van PWN

Andijk – Commissaris Remkes en gedeputeerde Sweet brengen een werkbezoek aan de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van PWN te Andijk.  Er wordt vooral gekeken naar de nieuwe  technieken die zijn toegepast op het winnen van zuiver drinkwater.

“Door oppervlaktewater voor te behandelen met een combinatie van ionenwisseling en keramische membranen gebruiken we minder chemicaliën en energie en komt er minder afvalslib vrij.” Voor Herman Eken van PWN Technologies zijn dit de belangrijkste aspecten van de nieuw te bouwen voorzuivering voor de drinkwaterproductie in Andijk.

“De drinkwaterkwaliteit is nu al uitstekend, maar wordt naar verwachting zelfs nog beter.” PWN bedacht en onderzocht de nieuwe techniek van voorbehandeling zelf en claimt een nieuwe doorbraak. In 2004 introduceerde het bedrijf al als eerste een nabehandeling met geavanceerde oxidatie (UV/waterstofperoxide).

De nieuwe voorzuivering, die in 2013 klaar moet zijn, zal uit zes behandelingsstraten bestaan met elk vier reactoren voor ionenwisseling. Tien vaten met 1990 keramische membranen zorgen daarna voor microfiltratie. “We hebben met deze technologie opnieuw een wereldprimeur”, zegt Eken. Er zijn plannen voor vergelijkbare installaties in Singapore en Engeland.

Reageren via facebook