Medemblik Actueel.

Algemeen

Kosten bewindvoering jaagt gemeente op hoge kosten

[adrotate group="2"]

Medemblik – De gemeente heeft geen grip op de kosten bewindvoering. Zodra de rechter een onderbewindstelling of ondercuratelestelling heeft uitgesproken staat de noodzaak van de kosten van de bewindvoerder hiermee vast.

De gemeente is gebonden aan de beschikking van de kantonrechter en heeft geen vrijheid om zelf de noodzaak van onderbewindstelling te beoordelen en evenmin om te bekijken of andere oplossingen mogelijk zijn.

De Centrale Raad van Beroep geeft aan dat deze kosten moeten worden aangemerkt als uit bijzondere omstandigheden noodzakelijke kosten van het bestaan in de zin van artikel 35, eerste lid van de Wet werk en bijstand en bijzondere bijstand moet toekennen.

De taken van een bewindvoerder is het regelen van de financiële huishouding, waaronder het treffen van enkele afbetalingsregelingen, het verzoek tot kwijtschelding van heffingen, aanvragen (bijzondere) bijstand, huur – en zorgtoeslag. Jaarlijks verantwoording afleggen aan kantonrechter.

De positieve effecten van onderbewindstelling is dat er een stabilisatie van de schuldenproblematiek plaatsvindt en de schulden niet verder oplopen. Hierdoor kunnen andere problemen worden voorkomen, bijvoorbeeld woningontruiming met alle gevolgen van dien.

De kosten van bewindvoering over de laatste twee jaar bedroegen € 229.000,=, en zullen alleen nog maar verder toenemen gezien de economische situatie waarin ons land zich bevind.

Reageren via facebook