19.2 C
Medemblik
29 mei 2020 18:21
Medemblik Actueel.

Medemblik richt contact- en infopunt in voor Poolse arbeidsmigranten

Medemblik – De gemeente Medemblik heeft een contact- en informatiepunt voor arbeidsmigranten ingericht. Het gaat om informatie over rechten en plichten rond werken en wonen: sociale zekerheid, huisvesting, GBA registratie, gezondheidszorg. Omdat arbeidsmigranten uit Polen in Medemblik nu veruit in de meerderheid zijn, ligt het accent op de Poolse taal.

 Het loket is te vinden op www.medemblik.nl, ook is een folderrek geplaatst op het gemeentehuis in Wognum. Het loket voor arbeidsmigranten is er gekomen naar aanleiding van een vraag uit de gemeenteraad. Doelen zijn onder meer arbeidsmigranten betere informatie te geven, zodat zij snel weten wat hun rechten en plichten zijn in Nederland en waar zij  voor informatie en hulp terecht kunnen. Ook zijn er links aangebracht naar belangenbehartigers en andere overheidsorganisaties. De arbeidsmigrant kan via de website ook een afspraak maken als hij in de Poolse taal zijn vragen wil bespreken.

Het loket Burgerzaken is vaak het eerste aanspreekpunt voor arbeidsmigranten op het moment dat zij zich komen inschrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Hier komen veel vragen terecht, meestal op de woensdagavond.

De gemeente wil met het loket ook bereiken dat de registratiegraad van de Gemeentelijke Basis Administratie verbetert. Dat heeft voor de gemeente als voordeel dat met de arbeidsmigranten beter rekening kan worden gehouden bij het huisvestings- en voorzieningenbeleid. Ook wordt hiermee bijvoorbeeld een beter beeld gekregen van het tekort aan legale bedden voor de tijdelijke arbeidsmigranten.

Reageren via facebook