Medemblik Actueel.

Bedrijven

Heeft u groene stroom van de Nederlandse Energie Maatschappij? Dan wordt u voorgelogen

[adrotate group="2"]

In paginagrote advertenties in een aantal kranten biecht de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) op met groene stroom te sjoemelen. Niet alleen trekt de stroomleverancier zelf het boetekleed aan, ook beweert het bedrijf dat concurrenten eveneens de klant voorliegen.

Leugens
Leugens

“In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa”, schrijft de Nederlandse Energie Maatschappij in de advertentie met de kop ‘Jokkebrokken’ schrijft RTL Nieuws vandaag op de website.

Daarbij, zo beweert het bedrijf, maken energieleveranciers ‘hun grijze stroom groen’ door bepaalde certificaten ‘bijvoorbeeld in Noorwegen te kopen bij waterkrachtcentrales’. De aanschaf van die certificaten kostte de leverancier omgerekend 1,44 euro per Nederlands gezin dat groene in plaats van grijze stroom van het bedrijf afneemt.

‘Niet oneerlijk zijn tegen klanten’

De NLE komt met deze biecht, omdat de maatschappij zegt dat ze niet oneerlijk willen zijn tegen hun klanten. De stroomleverancier pleit voor meer transparantie in zijn branche.

Directeur Harald Swinkels: “De advertenties zijn in lijn met onze nieuwe visie. Onze klanten hebben steeds meer behoefte aan het eerlijke verhaal. De roep om transparantie is de laatste jaren snel toegenomen”, zegt de directeur.

Een belangrijk deel van de producten van energieleveranciers worden volgens Swinkels bestempeld als groen, maar zijn dat niet. Hij wijst daarbij vooral naar zijn concurrenten. “Wij hebben ons nooit geprofileerd als duurzaam, maar als prijsvechter”, aldus de directeur. “Wat we nu willen, is een rol claimen in de markt. We willen de sympathieke uitdager zijn. De mensen die puur en alleen voor de prijs overstappen, hebben we bereikt. Nu willen we de volgende stap maken”

Reageren via facebook