Column Mark Raat – “Bijna iedereen helpt graag.”

Medemblik – Toevallig las ik in de Medemblikker deze week de column van mijn raadscollega Siem Zeilemaker (Progessief West-Friesland/GL) waarin hij een pleidooi hield om tevreden te zijn met weinig, zeker in crisistijd. Ik was vooral erg gecharmeerd van zijn afsluitende woorden, die zo een-op-een in het partijprogramma van de VVD kunnen: “Bijna iedereen helpt graag. En ‘daar moeten ‘ze’ wat aan doen’ bestaat niet meer. Samen met vrienden, buren, familie kan je veel meer dan de overheid.”

Ik zal Siem eens vragen of hij een overstap naar de VVD overweegt. Al is het geen verrassing, want de afgelopen jaren hoor je ook bij linkse partijen steeds vaker liberale standpunten. Langzaamaan dringt de overtuiging door dat men beter af is met minder overheid en meer eigen verantwoordelijkheid. Overheidsdenken lijkt definitief verleden tijd, terwijl het nog niet zo lang geleden is dat Vadertje Staat-politici als Rouvoet, Balkenende en (in mindere mate) Wouter Bos dit land regeerden.

Die andere kijk op de rol van de overheid komt niet alleen door de crisis. Het heeft vooral te maken met de zorgkosten die jaarlijks met miljarden stijgen. De landelijke overheid kiest de makkelijkste oplossing door sommige taken daarom maar gewoon naar de gemeenten over te brengen. Prima verder, al geeft het Rijk maar de helft van geld mee dat zij er nu aan besteden. De gemeente moet meer doen voor minder geld. Daarom heeft de gemeenteraad besloten kritisch te kijken naar alles wat de gemeente doet, en te beoordelen wat er straks nog wel en niet gedaan kan worden. U werd de afgelopen tijd overal op internet uitgenodigd door een lachende jonge agrariër, sportdame, betonvlechter en kokende vrouw om ook ‘mee te praten’ over de taken van de gemeente. Vraag me niet waarom juist deze mensen gebruikt zijn voor die campagne, maar hopelijk heeft het bij u veel reacties weten te ontlokken.

De VVD ziet een gemeente voor zich die uw belastinggeld doelgericht besteed.  Zoals een goed sociaal vangnet, alleen bedoeld voor mensen die het écht nodig hebben. Verder moeten de basistaken op orde zijn: reisdocumenten, vergunningen, groenonderhoud, wegen, veiligheid, enz. Een gemeente die mensen met een uitkering actief aan het werk helpt en die iedereen laat werken naar vermogen. De gemeente moet niet alles zelf bedenken en mensen in de weg zitten met overbodige regels, maar goede en succesvolle initiatieven van inwoners te ondersteunen. Daarvoor moeten we de belastingen laag en eerlijk houden, want: minder taken voor de gemeente, minder belasting. Over een paar maanden moet de discussie over de taken van de gemeente afgerond zijn. Het is alvast goed om te weten dat linkse partijen steeds vaker naar rechts opschuiven.

Mark Raat, gemeenteraadslid VVD Medemblik

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.