13 C
Medemblik
27 september 2020 03:05
Medemblik Actueel.

Record aantal deelnemers Florisdag Medemblik – 18 e Florisdag op eerste Pinksterdag (19 Mei)

Medemblik – De smederij van het Stoommachinemuseum (12) is al om tien uur open. Er kunnen zwaarden gemaakt worden, zodat de kinderen als ware ridders de Florisdag kunnen beleven. Praktisch is het dat er hier ook voldoende parkeergelegenheid dus ideaal voor een mooi begin van Florisdag.

Verbond 2009-4Kasteel Radboud (1) pakt groots uit met het Verbond van Christophorus: ‘live’ de middeleeuwen meemaken en eten, spelen, schieten en schrijven zoals in het verre verleden.
Museum ‘Zo was ut’ (11) is gevestigd op de Oostersingel 46. Hier, aan de rand van het agrarisch achterland, komt de sfeer van de ‘bouwtjes’ van vroeger weer tot leven. Met de schuit, de schoffel en bollen rooien achter de Holder… Maar ook een paling rokerij

Als stad heeft Medemblik nog steeds een Waag (10). Als een van de mooiste maar ook interessantste gebouwen van Medemblik kunt u haar gedurende heel Florisdag het verhaal van haar geschiedenis horen.

Parallel aan de Nieuwstraat ligt in de Tuinstraat de Doopsgezinde Vermaning (8) een beetje geheimzinnig verscholen. Dat dit geen toeval is kunt u hier binnen ontdekken, er gaat achter de gevel een hele verrassing schuil.

In het Bakkerijmuseum (3) staan de transport- en bakfietsen buiten opgesteld. Binnen zijn de inmiddels traditionele activiteiten zoals het koekhakken. Kinderen mogen zelf Floriskoeken maken.

Op het nabijgelegen Station (2) zal het ook een grote bedrijvigheid zijn want naast de stoomtrams komen er ook oude bussen aan waarmee u zich kan laten vervoeren. Met de Florisdag strippenkaart kunt u ook opstappen in de paardentram en de elektrische bus die vanaf het naastgelegen Stadhuis vertrekken en onder andere naar het kasteel, het stoommachinemuseum en de bijenstal rijden.

Er zijn twee nieuwe deelnemers aan Florisdag en de eerste is het Stadhuis (13). Daar heeft de werkgroep ´Huis van de Stad´ de gelijknamige tentoonstelling geopend. De tentoonstelling gaat over de geschiedenis en toekomst van het gebouw.

bij 056Ook de deelname van de Bijenstal in Opperdoes (14) is nieuw. Vanuit het thema de middeleeuwen is daar echte ‘Mede’ te proeven, niet zozeer een Opperdoezer verwijzing naar Medemblik maar lekker honingdrank…

Het oudste monument, de Bonifaciuskerk (4) stelt het prachtige interieur, met onder ander het beroemde Pieter Backer Orgel, graag open.
Aan de voet van de Bonifaciuskerk (5) ligt het voormalig Weeshuis met in het Poortgebouw de Oudheidkundige vereniging Medenblick. Zij exposeren schatten uit het verleden en zoals duidelijk mag zijn Medemblik heeft veel verleden.

In de Martinuskerk (7), zijn de activiteiten samen te vatten met ‘devotie’. Er is een schat aan oude devotieprentjes te bewonderen, maar er is veel schoolser ook een overzicht aan oude schoolprenten waarin Bijbelverhalen verbeeld zijn.

Molen de Herder (6) staat boven op de dijk. Uiteraard kunt u hier de werking van de molen en het maalproces bekijken, maar er is ook een opstelling met verschillende types molen op schaal. En als u dan de molen uitloopt merkt u ; het is heerlijk cultureel uitwaaien op de Florisdag in Medemblik!

poster florisdag 2008 -v3 Het Stoommachinemuseum is al eerste al om 10 uur open. Het Kasteel, het Bakkerijmuseum en museum ‘Zo was ut’ zijn vanaf 11 uur open. De overige deelnemers zijn vanaf 12 uur open. Verdere info bij de VVV Medemblik (0227-547997) of het Bakkerijmuseum (0227-545014). Bij het Bakkerijmuseum, het Kasteel, de Bijenstal en het Stoommachinemuseum zijn ook de museumkortingskaarten verkrijgbaar, waarmee u met korting deze instellingen kunt bezoeken. De instellingen 5 en 6 vragen een bescheiden vergoeding. Alle overige instellingen zijn gratis te bezoeken.

Hoewel Medemblik de kleinste stad in Westfriesland is, is het ook de oudste en ligt het vol met Cultuur historische pareltjes. De Florisdag bewijst dat al 17 jaar. En dit jaar wordt het op eerste Pinksterdag, 19 Mei, gevierd met nieuwe deelnemers en extra activiteiten. Het samenwerkingsproject van de Medemblikker cultuur historische instellingen groeit enthousiast door, met op elk van de deelnemende locaties een soms origineel, soms zelfs uitdagend maar in elk geval een interessant programma. Sommige deelnemers zijn vrijwel dagelijks open maar bieden een bijzonder programma, andere deelnemers zijn alleen op Florisdag open en zijn al een attractie op zich. Vele deelnemers zijn in historische kledij gestoken. Nieuw zijn dit jaar het Stadhuis en de Bijenstal in Opperdoes. Hernieuwd zijn het Stoommachinemuseum en de Waag. En ook over het vervoer tussen de locaties hoeft u zich geen zorgen te maken, er rijdt een paardentram, een historische en een elektrische bus! Een overzicht, waarbij opgemerkt de nummers verwijzen naar de plattegrond:

plattegrond

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?