20.8 C
Medemblik
4 augustus 2020 19:28
Medemblik Actueel.

14 mei dag van de beroerte – ‘Voorkom of herken een beroerte’

Hoorn – Op dinsdag 14 mei is het de dag van de beroerte. In het Westfriesgasthuis staat het voorkomen of herkennen van een beroerte centraal. Met een beroerte worden herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA’s (kortdurende beroerte) bedoeld.

Vierde doodsoorzaak
‘Ieder jaar overlijden er circa 10.000 mensen aan de gevolgen van een beroerte,’ zegt neuroloog Taco van der Ree van het Westfriesgasthuis. ‘Wij hebben het afgelopen jaar 60 mensen met een hersenbloeding en 294 met een herseninfarct in onze kliniek opgenomen voor verder onderzoek en behandeling.’

Snel 
S fastVan der Ree legt nog eens de nadruk op de snelheid waarmee gehandeld moet worden bij een beroerte. West-Friezen denken vaak: ‘ach, het gaat wel weer over.’ Maar het is echt belangrijk om zo snel mogelijk 112 of de huisarts te bellen als men de symptomen van een beroerte herkent. Bij een herseninfarct bijvoorbeeld, is het van levensbelang om zo snel mogelijk een medicijn via een infuus te krijgen dat stolsels in een bloedvat op kan lossen en de schade van een infarct kan beperken. Deze behandeling moet binnen 4,5 uur na het begin van verschijnselen toegediend worden, hoe eerder, hoe beter.

Meten is weten
Daarom is er op 14 mei een activiteitenroute te volgen in de centrale hal die ingaat op preventie én op herkenning. Onderdelen zijn bijvoorbeeld een fietstest, een film over de signalen van een beroerte, recepten en tips (en hapjes!) van een dietist en een cholesterolmeting. Aan het einde van de route krijgen deelnemers een goodie bag.

Vragen en uitleg
Ook is er een informatiemarkt in de centrale hal. Deelnemers zijn de CVA-vereniging Samen Verder, de Afasie Vereniging Nederland en Celebraal. Uiteraard zijn ook de verpleegkundig consulenten van neurologie aanwezig voor vragen of uitleg.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?