Westfriesgasthuis – ‘Het kleinste kamertje’

West-Friesland – De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vraagt in samenwerking met artsen- en patiëntenorganisaties aandacht voor darmkanker. Daarom reist de filmvoorstelling ‘Het kleinste kamertje’ langs twintig ziekenhuizen in Nederland. Van 14 tot en met 19 mei is‘ Het kleinste kamertje’ te zien in het Westfriesgasthuis.

Het kleinste kamertje

‘Het kleinste kamertje’
‘Het kleinste kamertje’

In ‘Het kleinste kamertje’ wordt darmkanker centraal gesteld. Gedurende tien minuten wordt op een informatieve en luchtige manier verschillende aspecten van darmkanker besproken. Het verhaal is geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen, tekstschrijver en regisseur van onder andere ‘Het Klokhuis’ en wordt gespeeld door bekende Nederlandse acteurs.
Iedereen is van harte welkom om de film te komen bekijken in de centrale hal van het ziekenhuis. Bezoekers van de voorstelling maken kans op twee toegangskaarten voor het Cinema Oostereiland.

Darmkanker
Jaarlijks krijgen bijna 13.000 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Bijna 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen daarvan. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen en is er een behoorlijke kans op genezing.
Gezien het taboe dat rondom darmkanker heerst, kiest de MLDS voor een verfilming van dit voor veel mensen zware en abstracte onderwerp. Hiermee stimuleert de stichting dat mensen met klachten tijdig naar de dokter gaan.

Voorlichtingsactiviteiten
Van 14 tot en met 19 mei zijn er ook extra activiteiten. Op woensdag 15 mei kan tussen 9.30 en 11.00 uur de scopie-afdeling worden bezocht. Op donderdag 16 mei en vrijdag 17 mei zijn er tussen 12.00 en 13.00 uur verpleegkundigen aanwezig in de centrale hal om vragen over darmen en darmkanker te beantwoorden.

Het kleinste kamertje – een luchtige film over de darmen

Jaarlijks overlijden zo’n 5.000 mensen in Nederland aan darmkanker. Toch is darmkanker een van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt. Dat is nu juist het probleem: voor veel mensen hangt alles wat met ontlasting te maken heeft in de taboesfeer. Het ministerie van Volksgezondheid, de Maag, Darm Leverstichting én het Westfriesgasthuis vinden het belangrijk taboes te doorbreken.

Daarom kunt u van 14 – 19 mei in het Westfriesgasthuis de film ‘het kleinste kamertje’ bekijken.Deze film is gemaakt door de Maag, Darm, Leverstichting en geeft op informatieve en luchtige wijze informatie over de darmen en darmproblemen.

Extra activiteiten
Tijdens de week is er een aantal extra activiteiten:

  • Woensdag 15 mei: 9.30 – 11.00: openstelling scopie-afdeling.
  • Donderdag 16 mei: 12.00 – 13.00: vragenuur over darmkanker met verpleegkundigen
  • Vrijdag 17 mei: 12.00 – 13.00: vragenuur over darmkanker met verpleegkundigen

Wij hopen u te zien.

[youtube id=”lWsDH-lpBLc” width=”100%” height=”480″]

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.