Weerbericht zaterdag 4 mei – Komende dagen steeds warmer

Medemblik – Een hogedrukgebied houdt het weer in Nederland in zijn greep en verplaatst zich langzaam richting het oosten. Hierdoor komt de weg vrij voor een zuidelijke stroming met aanvoer van warme lucht. Vandaag is het nog aan de “frisse” kant, vooral aan zee. Vanaf morgen loopt de temperatuur op richting 20 graden.

volop zon
volop zon

De lente verliep tot dusver droog met gemiddeld slechts 53,1 millimeter neerslag tegenover 103,0 millimeter normaal. Het droge weer hing samen met hogedrukgebieden die het weer in de regio domineerden. Door aanvoer uit oostelijke en noordelijke richtingen was het gemiddeld genomen een stuk frisser. De laatste keer dat de maanden maart en april zo koud verliepen was in 1976. De komende dagen houdt een hogedrukgebied het weer bij ons opnieuw in zijn greep, maar deze keer loopt de temperatuur wel (flink!) op.

Vandaag begint lokaal met wat nevel of mist. Deze lost snel op en wat rest is een zonnige en droge dag. Later ontstaan in het binnenland enkele stapelwolken. Het wordt maximaal 15 graden in het westen tot 18-19 graden in het oosten. Daarbij waait een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestenwind, waardoor de temperatuur in de kuststrook enkele graden achter blijft.

Vanavond lossen de stapelwolken weer op en tijdens Dodenherdenking zijn er brede opklaringen. Vannacht ontstaat vooral in het westen lage bewolking, nevel en mogelijk mist. Het koelt af naar een graad of 5.

Morgen, Bevrijdingsdag, begint de dag nog wat nevelig en in het westen met lage bewolking. De bewolking en nevel verdwijnt echter snel en rest ons opnieuw een zonnige dag. In de middag wordt de zon afgewisseld door enkele onschuldige stapelwolken. Het blijft dus droog. De temperatuur is vergelijkbaar aan vandaag: 15 graden in de kustgebieden tot lokaal 20 graden in het binnenland. Er staat bovendien minder wind. Al met al een prima weerbeeld voor de tientallen Bevrijdingsfestivals die ons land rijk is.

Na het weekend draait de wind richting het zuiden en wordt warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op richting 20 graden, landinwaarts zelfs (ruim) boven 20 graden. In het zuidoosten is op dinsdag en woensdag de 25 graden grens in zicht. Het weerbeeld is zonnig met enkele stapelwolken. Later in de week neemt de neerslagkans weer toe en doet de temperatuur een stapje terug.

Vooruitzichten 4 mei 2013

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.