Meivakantie activiteiten in Kasteel Radboud

Middeleeuwse architectuur. Kinderen bouwen zelf een kasteel!

Medemblik – Op 1 en 2 meil strijkt middeleeuwse bouwmeester Maerten van Haerlem neer met zijn werkplaats. Maerten brengt het kasteel in een verdedigbare staat. Bezoekers kunnen zien hoe een middeleeuws architect te werk gaat.

Middeleeuwse architectuur.
Middeleeuwse architectuur.

De architect kan dit op enthousiaste wijze overbrengen op kinderen en volwassenen. Hij heeft een authentiek 15e eeuws tekenatelier met veel voorbeeldtekeningen waar veel aan te zien is. Kinderen (en hun ouders) kunnen zelf gaan bouwen. Centraal in de werkplaats staat een plattegrond van het ideale kasteel Radboud. Hierop wordt  een miniatuur van het kasteel gebouwd van suikerklontjes! De kinderen werken samen aan een kasteel zodat binnen twee dagen een gigantisch bouwwerk ontstaat.

Historische achtergrond
Maerten van Haerlem is een fictieve bouwmeester (Marius Bruijn) die echt had kunnen bestaan in de periode 1400 – 1450. Hij komt uit Haarlem maar trekt rond in de Nederlanden voor zijn verschillende opdrachtgevers. Op kasteel Radboud beeldt hij de grote verbouwing van 1438-1444 uit.
In de Middeleeuwen werden er maar weinig bouwtekeningen gemaakt. Men maakte een globaal ontwerp en ging dan direct bouwen. Juist dit gegeven verbeelden we ook door met kinderen een miniatuur kasteel te gaan bouwen. Elk bouwt een toren of kamer. Als het niet helemaal af komt is dat ook niet erg. Er zijn vele voorbeelden van kastelen en kerken waar honderden eeuwen aan gebouwd is en die nooit af gekomen zijn.

“The liberation weekend”
In het weekend van 4 en 5 mei vindt u op het kasteel een levensecht kampement plaats uit de periode 40-45. Tevens is er in het kasteel een tentoonstelling over het bergen en conserveren van neergestorte vliegtuigen uit deze periode.

Meer informatie over dit weekend vindt u hier!

Tijdens de meivakantie: elke dag om 14.15 uur een instaprondleiding!

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.