Medemblik Actueel.

Algemeen

3 gevaarlijke kruispunten in de gemeente Medemblik

Medemblik – Bijna de helft van de verkeersslachtoffers valt op kruisingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar dertig duizend ongelukken waarbij tenminste één betrokkene naar het ziekenhuis moest. Het leverde een kaart op met 359 gevaarlijke kruispunten in Nederland.

ongevallen medemblik
ongevallen medemblik

Medemblik heeft 3 gevaarlijkje kruispunten binnen de gemeentegrenzen. Deze bevinden zich in Andijk (2) en in Wervershoof (1).

  1. Op de Gedeputeerde Laanweg – kadijkweg  vielen in 2012 4 ongevallen te noteren waarbij 12 gewonden vielen, hiervan moesten er 2 naar het ziekenhuis voor behandelingen en 10 naar de eerste hulp
  2. Op de Dijkgraaf groot weg kruising Grootslagweg vielen in 2012 4 ongevallen te noteren waarbij 9 gewonden vielen, hiervan moesten er 6 naar het ziekenhuis en 3 naar de eerste hulp
  3. Op de Driehuizen kruising Veenakkers in Wervershoof vielen in 2012 3 ongevallen te noteren waarbij 6 gewonden vielen, hiervan moest er 1 naar het ziekenhuis en 5 naar de eerste hulp

“Veel mensen onderschatten hoeveel ongelukken gebeuren op een kruispunt”, zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft. Uit onderzoek van RTLNieuws blijkt dat 47 procent van de ongelukken waarna tenminste iemand in het ziekenhuis belandt, op een kruispunt gebeurt.

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van data van het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de periode tussen 2009 en 2011. 46 procent van de slachtoffers valt na ongelukken op een kruispunt, dat is een lichte stijging ten opzichte van eerder onderzoek.

Slechte registratie
De ongelukken worden door het ministerie steeds slechter geregistreerd. Dat komt omdat politieagenten steeds minder vaak de ongelukken in de landelijke database opgeven. Bert van Wee is daar niet blij mee.

“Meten is weten. Ik heb het gevoel dat het weinig extra moeite kost om die ongelukken te registreren. Dat weegt echt niet op tegen de winst die we zouden kunnen boeken voor de verkeersveiligheid als we al die data netjes bij zouden houden.”

Reageren via facebook