Gemeente Medemblik telt 539 spookburgers

Medemblik – Dat blijkt uit cijfers die het CBS heeft gepubliceerd na vragen van RTL Nieuws. Het gaat om mensen die onvindbaar raken, doordat ze bijvoorbeeld een verhuizing naar het buitenland niet doorgeven aan de gemeente.

Maar burgers gebruiken hun onvindbaarheid ook voor fraude en het ontduiken van belastingen. Uit een eerdere inventarisatie van RTL Nieuws bleek dat de schade die deze groep veroorzaakt jaarlijks tenminste honderd miljoen euro bedraagt.

Zo zijn veel spookburgers onvindbaar voor de gemeentelijke belastingdienst, terwijl ze van het UWV wel een uitkering ontvangen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft vorig jaar maatregelen genomen zodat gemeenten de gegevens van het UWV nu naast die van hun eigen administratie kunnen leggen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn spookburgers jarenlang niet goed geregistreerd. “Waar vroeger mensen na vertrek toch op hun oude adres ingeschreven bleven staan, wordt dat nu eerder ontdekt door actief adresonderzoek en huisbezoek. De grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen daar veel aan.”

In absolute aantallen zijn er het meeste spookburgers in Amsterdam. In 2012 waren dat er volgens het CBS meer dan 85.000.

Bron: RTLnieuws

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.